Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Muž, převážející migranty, je ve vazbě

Ms kraj: Cizinci vstoupili na území České republiky neoprávněně 

                                                                                                                            

Muž, který měl převážet migranty, je ve vazbě

Cizinci vstoupili na území České republiky neoprávněně

Moravskoslezští policisté se i v současné době věnují nelegálnímu pobytu cizinců na území naší republiky a současně tranzitní migraci. Ve vazbě na soud aktuálně „čeká“ za trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice cizinec, který měl před několika dny za úplatu převézt téměř dvacítku migrantů ze Slovenska do České republiky.

Jednu z namátkových kontrol prováděla hlídka speciální pořádkové jednotky minulý týden v úterý v lokalitě hraničního přechodu Bumbálka. V nočních hodinách zastavili policisté projíždějící větší osobní motorové vozidlo a provedli kontrolu. Podezření, že se v zavazadlovém prostoru neoprávněně nachází osoby, bylo důvodné. Z automobilu vystoupilo celkově 17 osob, evidentně cizinců, z toho jen pár dětí a žen.

U zajištěných cizinců realizovali policisté odboru cizinecké policie standardní identifikační proces (ověření identity) a současně zjišťovali oprávněnost vstupu a pobytu na území naší republiky. Výsledkem bylo konstatování, že ani jedna osoba nesplnila podmínky pro vstup a pobyt na území České republiky a nedisponuje ani potřebnými doklady, které by je k uvedenému opravňovaly. Vzhledem ke zjištěným informacím byly osoby v rámci readmisního řízení předány zpět do Slovenské republiky.

Policisté řidiče na místě zadrželi a následovaly procesní úkony, které již realizovali kriminalisté z Frýdku-Místku. Zjistili, že 45letý občan státu Evropské unie měl mít, jakožto řidič vozidla, v úmyslu zorganizovat nedovolené překročení státní hranice pro jiného. Za úplatu měl převézt již zmíněných 17 Syřanů ze Slovenska do naší republiky, přestože věděl, že nemají u sebe platné cestovní doklady potřebné ke vstupu na naše území a nejsou tedy oprávněni na naše území vstupovat a pobývat zde. Na základě zjištěných informací frýdecko-místečtí kriminalisté sdělili řidiči vozidla podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, propadnutí majetku či peněžitý trest, současně je muž ohrožen trestem vyhoštění z území České republiky. V tomto případě rozhodl soud o vzetí muže do vazby.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 26. září 2023

vytisknout  e-mailem