Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Muž při kontrole předložil 27 let starý falešný řidičák

PROSTĚJOVSKO - Autorský zásah do veřejné listiny byl již promlčen. 

Z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny podezírají policisté z obvodního oddělení Prostějov 2 devětačtyřicetiletého muže z Olomouce. Tohoto skutku se měl muž dopustit tím, že v přesně nezjištěnou dobu roku 1989 (jedentisícdevětsetosmdesátdevět) nalezl na přesně nezjištěném místě v Olomouci řidičský průkaz, který neoprávněnými zásahy upravil tak, že odstranil totožnost původního držitele a vepsal do dokladu své osobní údaje a vlepil svou fotografii. Takto upravený doklad dále používal jako pravý, přestože nikdy nebyl řádným držitelem řidičského oprávnění. Uvedený doklad předložil také dne 23. června 2016 při silniční kontrole v obci Dubany. Policisté nejprve provedeným šetřením zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění a posléze byl odborným zkoumáním prokázán i neoprávněný zásah do úředního dokladu.

Uvedený trestný čin musí být posuzován podle trestního zákona platného v roce 1989. Ten pro tento trestný čin stanovoval trest odnětí svobody až na dvě léta. Vzhledem k době, která od spáchání skutku uplynula byla jeho trestnost již promlčena. Z toho důvodu policejní orgán trestní stíhání ukončil.

Nyní je muž pro své jednání, kdy řídil motorové vozidlo bez příslušného řidičského oprávnění, podezřelý z přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za ten mu hrozí pokuta ve výši 25 – 50 tisíc korun a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let. O sankci rozhodne příslušný správní orgán, kterému byla věc postoupena.

por. Mgr. František Kořínek

30. srpna 2016

Řidičský průkaz

vytisknout  e-mailem