Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž se dopouštěl opakovaně krádeží

JIHLAVSKO: Na podaný návrh byl vzat do vazby 

Kriminalisté zadrželi muže, který se na začátku září dopustil v Jihlavě krádeže peněženky. I tento jeden skutek ale stačil k tomu, aby byl na pachatele podán návrh na vzetí do vazby. Jedná se totiž o muže, kterého již kriminalisté vyšetřují v souvislosti se spácháním další majetkové trestné činnosti. Na konci srpna kriminalisté zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého muže z Jihlavy, který se vloupal v devíti případech do panelových domů, vozidla a stavební maringotky a poškozeným způsobil celkovou škodu přes pětašedesát tisíc korun. V té době byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů a po provedení procesních úkonů ze zadržení propuštěn. „Muž však i poté v páchání trestné činnosti nepřestal a dopustil se další krádeže,“ řekl por. Ing. František Brabec, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, kriminalisté ho proto zadrželi znovu a po rozšíření trestního stíhání o další skutek byl na něho podán návrh na vzetí do vazby.
 
Kriminalisté muže zadrželi ve čtvrtek 13. září po půlnoci na ulici Brněnská v Jihlavě. Při kontrole u něho policisté nalezli travní hmotu, kdy vzniklo podezření, že se jedná o marihuanu. Travní hmotu muž vydal a policisté ji zajistili, bude zaslána na expertízu. Zadrženého muže umístili do policejní cely. „Jedná se o muže, který byl již v minulosti opakovaně pravomocně odsouzen za spáchání majetkové trestné činnosti. Z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn letos na jaře,“ upřesnil komisař František Brabec. Policejní komisař rozšířil jeho trestní stíhání, muž je obviněn ze spáchání přečinu krádež, přečinu porušování domovní svobody a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.  
 
Kriminalistům se podařilo prokázat, že byl muž ve středu 5. září v době kolem půlnoci v restauraci na Masarykově náměstí v Jihlavě. Jedna z návštěvnic podniku měla peněženku položenou před sebou na stole. Muž využil chvilky, kdy se sehnula ke své tašce a něco v ní hledala, a peněženku ženě odcizil. Poškozená v ní měla uloženou finanční hotovost převážně v cizí měně. Když žena zjistila, že byla okradena, oznámila případ policii. Policisté provedli šetření, zjistili popis pachatele a vytěžili také záznamy z kamer. Na základě provedeného prověřování a velmi dobré osobní znalosti zjistili, že peněženku odcizil právě třiatřicetiletý muž z Jihlavy.
 
Při předcházejícím dopadení byl muž zadržen ve čtvrtek 23. srpna a následně obviněn v souvislosti s vloupáními, kterých se dopustil v době od poloviny května do srpna. Při krádežích v sedmi různých panelových domech se zaměřil zejména na krádeže jízdních kol. Do domů se vloupával jak v noční, tak i v denní době. V některých případech muž odcizil jízdní kola odložená na společné chodbě, většinou se ale vloupal do uzamčených sklepních kójí. Krádeže se dopustil v panelových domech na ulicích Hluboká, Lazebnická, Zimní a Znojemská. „V jednom případě se krádeže dopustil ještě s dvacetiletou ženou ze Žďárska. Vloupali se do sklepní kóje, ze které odvezli dvě jízdní kola,“ řekl por. František Brabec. Mladá žena byla již také obviněna ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Dále se muž v polovině července vloupal v noci do vozidla Nissan Almera, které stálo zaparkované na ulici Ztracená. Z automobilu odcizil čelní panel autorádia, peníze, kufr s nářadím, batoh, ve kterém byly uloženy osobní doklady, doklady k vozidlu a platební karta, a další věci. Po krádeži se muž ještě pokusil s odcizenou platební kartou opakovaně vybrat z bankomatu peníze. Vzhledem k tomu, že neznal PIN kód a zadal nesprávná čísla, nebyla mu finanční hotovost vydána. V polovině srpna se muž dále v noci vloupal do areálu společnosti na ulici U Pivovaru. Vypáčil okno a dostal se tak do stavební maringotky, ze které odcizil různé nářadí.
Odcizené věci muž prodával dalším osobám a v zastavárnách. Takto získané peníze poté požil pro vlastní potřebu. Za spáchanou trestnou činnost mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. září 2012

vytisknout  e-mailem