Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž se dopustil pojistného podnovu

ŽĎÁRSKO: Pojistné plnění nebylo vyplaceno 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Žďár nad Sázavou ukončili vyšetřování sedmadvacetiletého muže ze Žďárska. Muži bylo sděleno podezření pro přečiny pojistný podvod a pojistný podvod ve stádiu pokusu. Za toto jednání mu v případě prokázání viny hrozil trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

Muž se podvodného jednání dopustil koncem října loňského roku. Jako jednatel společnosti uzavřel pojistnou smlouvu na osobní automobil značky Audi. Ve stejném období se mu přihodila dopravní nehoda, a proto pojišťovně nahlásil pojistnou událost, při které vozidlo narazilo do stromu. K nehodě mělo dojít několik dní po uzavření pojistné smlouvy. Na základě šetření policistů a odborného vyjádření experta na diagnostiku vozidel bylo zjištěno, že k totální škodě na vozidle došlo v době, kdy vozidlo ještě nebylo pojištěno. Tedy před uzavřením pojistné smlouvy a nahlášením pojistné události. Pojišťovna proto pojistné plnění v řádu statisíců nevyplatila.

Podezřelý muž se činu doznal a nahradil i škodu, která pojišťovacímu ústavu vznikla. V tomto případě bylo vedeno zkrácené přípravné řízení, jehož výsledek byl předložen státnímu zástupci. Policejní komisař zaslal na státní zastupitelství návrh na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání, neboť podezřelý uhradil vzniklou škodu, ke svému jednání se doznal a byl to jeho první prohřešek, kterého se dopustil.

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

21. září 2012

vytisknout  e-mailem