Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž se pokusil na ulici znásilnit mladou ženu

PELHŘIMOVSKO: Kriminalisté pachatele dopadli a obvinili z pokusu znásilnění 

Pelhřimovským kriminalistům se podařilo v krátkém čase dopadnout muže, který se v Humpolci pokusil znásilnit mladou ženu. Devatenáctiletého cizince zadrželi čtyři dny po činu a zahájili jeho trestní stíhání. Dnes byl obviněný vzat do vazby a eskortován do vazební věznice v Českých Budějovicích.

Ve čtvrtek 28. ledna v 22.19 hodin přijali policisté integrovaného operačního střediska na tísňové lince 158 oznámení o napadení mladé ženy. K ženě, která šla sama před dvaadvacátou hodinou domů, se v Hálkově ulici připojil neznámý mladík, který ji oslovil cizí řečí. Žena na něho nijak nereagovala a pokračovala v chůzi. Na ulici v blízkosti jejího bydliště ji muž povalil na zem, fyzicky ji napadl a pokusil se ji znásilnit. K dokonání skutku nedošlo jen díky intenzivní obraně napadené, která navíc hlasitě křičela. Na to pachatel reagoval útěkem. Žena utrpěla zranění a také vážnou psychickou újmu. 

Policisté ihned po přijetí oznámení propátrali okolí místa činu, pachatele se jim však v lokalitě najít nepodařilo. Případ si převzali kriminalisté územního odboru Pelhřimov, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu znásilnění ve stádiu pokusu a po pachateli začali intenzivně pátrat.

„Ve spolupráci s policisty obvodního oddělení v Humpolci jsme prováděli šetření v okolí místa činu, v restauracích, barech, na ubytovnách i v podnicích zaměstnávajících cizince. Vyhodnocovali jsme také záběry městského kamerového systému“, uvedl npor. Mgr. et Mgr. Václav Slabý, zástupce vedoucího pelhřimovských kriminalistů. „Tomuto případu byla dána jednoznačná priorita. Vzhledem k jeho závažnosti na něm pracoval maximální počet kriminalistů. Během intenzivního pátrání po pachateli jsme také zesílili hlídkovou činnost v ulicích města.“, dodal plk. Mgr. Jaromír Štěpánek, vedoucí územního odboru Pelhřimov.

Již v pondělí 1. února byla práce kriminalistů korunována úspěchem. „V dopoledních hodinách jsme vytipovaného podezřelého převezli na služebnu k podání vysvětlení. Jedná se o devatenáctiletého občana Rumunska, který do Humpolce přijel za prací. Odpoledne jsme ho na základě souhlasu státního zastupitelství zadrželi a umístili do policejní cely“, dodal npor. Slabý. V úterý policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání pro zločin znásilnění ve stádiu pokusu. Kriminalisté podali podnět pro podání návrhu na vzetí obviněného do vazby a soud dnes tento návrh akceptoval. Muž byl převezen do vazební věznice v Českých Budějovicích. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

4. února 2015

vytisknout  e-mailem