Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Muž se zbraní ohrožoval skupinku osob, policisty i sebe

TŘEMOŠNÁ – Jeho jednání ukončil zákrok zásahové jednotky. Nyní se útočník, kterého policejní komisař obvinil z několika trestných činů, nachází ve vazbě.  

     Policisté z obvodního oddělení v Třemošné přijali v sobotu kolem 1:30 hod. oznámení o agresivním chování muže, který měl nejprve opakovaně zvonit na obyvatele jednoho domu v Třemošné a následně je před domem ohrožovat nelegálně drženou střelnou zbraní, přičemž po jednom z obyvatel, se kterým se již v minulosti kontaktoval, požadoval zprostředkovat setkání s jeho bývalou družkou. Tu agresor od jejich rozchodu více než rok pronásledoval a snažil se ji telefonicky i osobně kontaktovat. Pod pohrůžkou namířené střelné zbraně pak všechny tři osoby donutil, aby se s ním vydaly do místa bydliště jeho bývalé družky, kde se mu nepodařilo s dotyčnou zkontaktovat. Agresor se proto i se skupinkou osob, kterou stále ohrožoval namířenou střelnou zbraní, rozhodl vrátit zpět k jejich domu. Na místě se v tu dobu nacházela již hlídka třemošenských policistů, která pachatele ihned vyzvala, aby odhodil zbraň. Dotyčný na výzvu nereagoval a střídavě začal se zbraní mířit na policisty i poškozené. Policisté proto použili donucovací prostředek hrozby namířenou střelnou zbraní a snažili se útočníka od poškozených oddělit. Jeden ze zakročujících policistů začal s útočníkem komunikovat, aby odvedl pozornost od poškozených, a postavil se tak, aby stál mezi útočníkem a skupinkou osob. Do této pozice se přesunul i druhý zasahující policista, který osobám gestikulací naznačoval, aby ustoupily do bezpečí, kam se také přesunuly. Při tom jim policista svým tělem poskytoval kryt. Agresor však po chvíli odmítal vyjednávat a opakovaně se domáhal zprostředkování kontaktu s bývalou družkou, tentokrát po policistech, na které střídavě mířil střelnou zbraní. U domu bývalé družky, kam sám s policisty odešel, začal ohrožovat střelnou zbraní i sebe. Následně jeho jednání přerušil zákrok zásahové jednotky, která muže zpacifikovala a zadržela. 
     Následujícího dne 36letého útočníka z Nymburska obvinil policejní komisař ze šesti trestných činů, a to z nebezpečného pronásledování, ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, omezování osobní svobody, vydírání, nedovoleného ozbrojování a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Zároveň podal státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který včerejšího dne, tj. 10. srpna 2015, soud akceptoval.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
11. 8. 2015

vytisknout  e-mailem