Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž si nechal ze zahraničí poslat zakázané látky

JIHLAVSKO: Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže 

Jihlavští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže, který si prostřednictvím internetu objednal zakázané anabolické látky a nechal si je z Asie leteckou poštovní zásilkou nezákonně poslat do České republiky. Zásilka byla odhalena při kontrole na pražském letišti a zakázané látky zajištěny. Třiadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání trestného činu.

Vloni v říjnu odhalili pracovníci celního úřadu na pražském letišti při kontrole podezřelou zásilku, která obsahovala tři sáčky se sypkou látkou, označenou jako síran sodný. Poštovní balíček zajistili a látky podrobili laboratornímu zkoumání. Zásilka byla odeslána z Číny a příjemcem měl být muž z Jihlavska. Z výsledků odborného zkoumání vyplynulo, že u všech tří látek se jedná o látky s anabolickým a jiným hormonálním účinkem jako látky anabolické, nakládat s nimi je u nás možné pouze na zvláštní povolení, jinak je jejich dovoz zakázaný. Síranem sodným byla zásilka označena klamně.  

Následně byl případ v dubnu postoupen k dalšímu prověřování jihlavským kriminalistům, kteří provedli šetření, výslechy osob, zjistili a vyhodnotili veškeré související informace, shromáždili důkazy.  Policejní komisař poté zahájil trestní stíhání třiadvacetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem ukončeného ve stádiu pokusu,“ řekl por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Obviněný muž v minulosti ještě nebyl soudně trestán, stíhán je na svobodě.

Muž je obviněn z toho, že vloni v říjnu v místě svého bydliště na Jihlavsku prostřednictvím internetu objednal dodání většího množství zakázaných látek z Čínské lidové republiky. Látky si nechal zaslat leteckou poštovní zásilkou a zaplatil 200 amerických dolarů. Následně byla zásilka doručena do České republiky, při kontrole byl podezřelý balíček odhalen celním úřadem a nezákonně dovezené látky zajištěny.  

Případ kriminalisté předali s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství. Za trestný čin výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.

„Skutečnost, že se u těchto látek jednalo o zakázané a manipulace s nimi je možná pouze na zvláštní povolení, je snadno zjistitelné, ať již běžně dostupnou literaturou, či na internetu,“ dodal komisař Radim Novák.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

20. července 2016 

vytisknout  e-mailem