Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž vydíral svoji bývalou přítelkyni

JIHLAVSKO: Násilné jednání pachatele vyústilo až v zapálení vozidla 

Jihlavští kriminalisté objasnili závažný případ, kdy pachatel vydíral svoji bývalou přítelkyni a jeho jednání vygradovalo tím, že ženě zapálil vozidlo. Navíc se dopustil ještě majetkové trestné činnosti. Nebezpečného dvaačtyřicetiletého muže kriminalisté zadrželi v Praze, jedná se o mnohokrát soudně trestaného recidivistu. Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže, který byl obviněn ze spáchání pěti trestných činů. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.
 
Muž začal svoji bývalou přítelkyni, se kterou se rozešli, od poloviny února nejprve obtěžovat sms zprávami, telefonními hovory a e-maily. Během přibližně měsíce poslal jen sms zpráv nejméně dvě stovky. Muž se s rozchodem s přítelkyní nespokojil a chtěl třicetiletou ženou z Jihlavska přimět k osobní schůzce, s čímž nesouhlasila. Postupně začal být čím dál více agresivní a začal ženě vyhrožovat, zejména tím, že jí a její příbuzné fyzicky napadne, způsobí jí a jejím blízkým problémy v zaměstnání apod. Za použití různých důvodů, způsobů nátlaku a výhružek se snažil ženu přimět k osobní schůzce, což vytrvale odmítala. Jednání pachatele se vystupňovalo až tomu, že s cílem ženu přimět s ním mluvit, přišel v polovině března po druhé hodině v noci k domu v obci na Jihlavsku, ve kterém žena bydlí. „Pachatel si s sebou přinesl kanystr a několika litry hořlavé kapaliny polil před domem zaparkované vozidlo. Poté automobil zapálil a z místa odešel,“ popsal por. Mgr. Michal Olejníček, komisař oddělení obecné kriminality. Vozidlo začalo ihned hořet a požár následně uhasila až přivolaná jednotka hasičů. Automobil v hodnotě přibližně šedesát tisíc korun byl požárem zcela zničen. I poté muž ženě posílal další sms zprávy s cílem v ní vzbudit strach a přimět jí k tomu, s ním mluvit. Ze zpráv také vyplývalo, že příště bude zapálen dům, ve kterém žena bydlí. Navíc začal muž ženě vyhrožovat násilným jednáním, s cílem aby neinformovala o požáru policii.
Ihned po přijetí oznámení začali případ policisté šetřit. Vzhledem k závažnosti jednání převzali prověřování kriminalisté jihlavského územního odboru, ženě poskytli nezbytnou ochranu. Začali pátrat po pachateli a zjišťovat místo, kde se aktuálně nachází, neboť se jedná o osobu, která nežije v místě trvalého bydliště a často mění lokalitu svého pobytu. „Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti se nám podařilo vypátrat a následně ho jihlavští kriminalisté ve večerních hodinách zadrželi v Praze v době, když vystoupil z prostředku městské hromadné dopravy,“ dodal por. Michal Olejníček. Pachatele policisté převezli na oddělení policie do Jihlavy a umístili ho do policejní cely.
Jednalo se navíc o muže podezřelého ze spáchání majetkové trestné činnosti, neboť se ve třech případech ubytoval v různých hotelech a využíval jejich služby, aniž by měl v úmyslu za pronájem pokoje a útratu v restauracích zaplatit, poté také z hotelů bez zaplacení odešel. V lednu využíval služby hotelu v Jihlavě, v únoru v Humpolci a v březnu se ubytoval v jiném humpoleckém hotelu. Za využívání služeb hotelů, konzumaci jídla a pití nezaplatil a způsobil celkovou škodu téměř pětadvacet tisíc korun. Při posledním ubytování navíc při odchodu odcizil z hotelového pokoje televizor.
 
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže ze Svitavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu vydírání, zločinu vydírání spáchaného na svědkovi, přečinu poškození cizí věci, přečinu podvodu a přečinu zpronevěry,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, pachatelem je recidivista, který byl za spáchanou majetkovou trestnou činnost v minulosti již sedmnáctkrát soudně trestán. Naposledy byl muž odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání tří let a z věznice byl na svobodu propuštěn v červenci loňského roku. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud následně na základě podaného návrhu státním zástupcem rozhodl o vzetí muže do vazby a policisté poté obviněného eskortovali do věznice.
Kriminalisté případ dále vyšetřují, obviněný muž je podezřelý, že se dopustil ještě další majetkové trestné činnosti na různých místech republiky. 

Za spáchanou trestnou činnost hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. dubna 2014 

vytisknout  e-mailem