Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Muž vyhrožoval sebevraždou

Pětadvacátého srpna tohoto roku se díky přispění pražských policistů podařilo odvrátit sebevražedný pokus sedmadvacetiletého muže z Prahy 5.  

Včera, krátce před čtvrtou hodinou ráno zaslechli strážníci Městské policie hlavního města Prahy zprávu o pravděpodobném pokusu mladého muže spáchat sebevraždu. Hlídka zprávu prověřila a v ulici Na Neklance spatřila muže balancujícího na zábradlí balkónu v šestém patře. Bylo zřejmé, že muž hodlá skočit dolů. Strážníkům se podařilo dotyčného přemluvit, aby sestoupil na podlážku balkónu. Muž s nimi ale odmítl dále komunikovat, a tak strážnici požádali o součinnost další složky integrovaného záchranného systému.
Na místo události se okamžitě dostavili příslušníci Hasičského záchranného sboru hl. města Prahy, příslušníci pořádkových složek Obvodního ředitelství policie Praha II, lékař Záchranné služby hl. města Prahy a byla vyrozuměna i skupina vyjednavačů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.
Policisté Obvodního ředitelství Praha II. po převzetí případu zjistili, že dotyčný muž je v bytě uzamčen a k tomuto zoufalému kroku se odhodlal poté, co se nepohodl s partnerkou.
Policisté se pokusili s dotyčným navázat komunikaci a přiblížit se k němu prostřednictvím hasičské plošiny. Mladík však odmítl s policisty komunikovat a začal vyhrožovat použitím zbraně, kterou však blíže nespecifikoval. Proto se policisté rozhodli ustoupit. Kolem páté hodiny ráno se podařilo vyhledat přítelkyni onoho zoufalého muže, a ta policistům přislíbila pomoc na místě události.
Krátce po páté hodině ráno se podařilo navázat verbální kontakt s dotyčným z vedlejšího balkónu v domě. Vyjednávání vyvrcholilo kolem šesté hodiny, kdy mladík souhlasil, že bude s policisty spolupracovat, opustí i byt, pokud však budou splněny jeho podmínky. Žádal rozmluvu se svoji bývalou partnerkou.
Policisté i bývalá přítelkyně dotyčného se rozhodli vyhovět.
Bylo dvacet minut po šesté hodině, když mladík dveře svého obydlí otevřel a o pár minut později se pokusil ženu vtáhnout k sobě do bytu. Doprovázející policisté si však povšimli zbraně, kterou dotyčný svíral v ruce, a proto okamžitě zakročili. Došlo k potyčce a k použití donucovacích prostředků. Mladík byl zneškodněn, přesto však stačil ještě zranit jednoho ze zakročujících policistů. Způsobil mu řezné poranění na dolní končetině. Následně došlo k zajištění zbraní a k předvedení zajištěného na policejní služebnu, odkud byl později dopraven do specializovaného lékařského zařízení a předán do péče psychiatrů.
Případ je nyní prošetřován pro podezření ze spáchání trestného činu útok na veřejného činitele dle § 155/1b, 2a,b trestního zákona.
      

vytisknout  e-mailem