Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž vyhrožoval sestře zabitím

Dramatické chvíle prožívali policisté na Trutnovsku  

V sobotu 21.5.2011 krátce před druhou hodinou odpolední přijal operační důstojník telefonické oznámení od ženy, která vyděšeně líčila, že jí její sedmatřicetiletý bratr vyhrožuje zabitím. Uvedla také, že se zabarikádoval ve svém domě v obci Voletiny blízko Trutnova, jí se naštěstí podařilo z domu uprchnout, ale obává se, že by jí nebo sobě mohl bratr ublížit.
 
Na místo vyjeli policisté zásahové jednotky včetně vyjednávačů a samozřejmě byla přivolána záchranná služba. Další informace, kterou jsme měli, bylo, že vyhrožuje, že má v domě bombu. Další, kdo se na místo dostavil, byl tedy i pyrotechnik a hasiči.
V okamžiku, kdy byla ještě u domu pouze hlídka policistů obvodního oddělení, zaslechli policisté výstřel, který z něho vyšel. Pro zajištění vlastní bezpečnosti si tedy šli okamžitě do auta pro neprůstřelné vesty, protože byl velký předpoklad, že muž může být ozbrojen. Tohoto okamžiku ale, podle pozdějšího zjištění, muž využil a nepozorovaně z domu odešel zadní cestou směrem do lesa. V okamžiku příjezdu zásahové jednotky se muž již v domě nenacházel, a proto se rozjela další část akce. Pracovali jsme s informací, že se s největší pravděpodobností jedná o muže, který se ocitl ve svízelné životní situaci a potřebuje akutně lékařskou pomoc. Naším prioritním cílem bylo tedy muže nalézt a pomoc mu zajistit.
 
Vyjednávačům se naštěstí podařilo s mužem navázat telefonické spojení a díky náročnému a zdlouhavému vyjednávání, které trvalo několik hodin, se nakonec policistům podařilo muže nalézt. Vyjednávač se s mužem domluvil na schůzce na konkrétním místě za účelem předání cigaret a vody. To byl vlastně jeho jediný požadavek v průběhu celé akce. Nicméně když krátce před jedenadvacátou hodinou uviděl zoufalý muž kromě vyjednávačů v civilu v lese i další policisty, kteří zajišťovali jejich bezpečí, dal se na útěk. Zásahová jednotka tedy použila donucovací prostředky, aby ho zadržela a to zejména proto, aby zajistila jeho bezpečí a v neposlední řadě i bezpečí zakročujících policistů. Naše obavy, že muž je ozbrojený, se nakonec potvrdily, protože v době, kdy ho policisté nalezli, byl skutečně ozbrojený kuší a nožem. Byl tedy nebezpečný jak sobě, tak bezprostřednímu okolí.
 
Ještě tentýž večer jsme mu zajistili lékařské vyšetření a muž byl hospitalizován na specializovaném oddělení.
Motiv a všechny další okolnosti případu policisté dále zjišťují a prověřují, ale s ohledem na příbuzné rozrušeného muže nebudeme další podrobnosti sdělovat. Záleží na posouzení lékařů, na znaleckých posudcích a na mnoha dalších okolnostech, zda se muž nějakého trestního nebo přestupkového jednání vůbec dopustil.
 
21. 5. 2011, mjr. Mgr. Ivana Ježková, tel. 602 651 187 

vytisknout  e-mailem