Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž vyhrožoval zabitím dceři své družky a nejen jí

BEROUNSKO – Byl ozbrojen a neváhal zbraně použít. 

Chvíle obrovského strachu zažila dcera družky 51ti letého muže, její sestra a také strýc, kteří ji přijeli na pomoc. Dne 8. srpna 2016 krátce před devatenáctou hodinou večerní v jedné obci na hořovicku, zaútočil na poškozenou ženu přítel její matky, který byl v tu dobu pod vlivem alkoholu. Ženu nejprve napadal slovně s opakovanými výhružkami zabitím. Poškozená se z obavy o svůj život zamkla ve svém pokoji a přivolala si na pomoc svou sestru a strýce. Rozzuřený muž však nezůstal jen u slovních projevů a přistoupil ke dveřím pokoje, kdy se za pomoci násilí a přinesené paličky na maso snažil vniknout dovnitř.

 

Okolo devatenácté hodiny dorazila na místo setra se strýcem, která si svým klíčem odemkla uzamčený dům. Již v suterénu se oba stali svědky chování běsnícího muže, který i jim začal vyhrožovat zabitím a strýce se pokoušel fyzicky napadnout. Poté co se mu podařilo jeho útok odvrátit, se pachatel přemístil do kotelny, odkud se během krátké chvíle vrátil s napřaženou štípací sekerou o délce 72cm. Rozběhl se proti poškozeným, kterým se naštěstí podařilo utéct na ulici před dům, přivolali policisty a vyčkávali zde do jejich příjezdu. Po krátké chvíli však za nimi pachatel vyběhl a v ruce držel napřažený dřevěný hranol o délce 81cm. Oba pak pronásledoval dalších několik metrů, přičemž stále vyhrožoval oběma poškozeným zabitím. Po chvilce muž jejich pronásledování vzdal a odešel zpět do domu, kde byla stále ukryta dcera jeho družky.

 

Krátce na to na místo dorazila policejní hlídka, avšak muž byl zpět v domě, kde se snažil zabarikádovat s odhodláním, že se policistům nevzdá. Nechyběly další výhružky ublížení na zdraví a zabití všech policistů, kteří se ho budou snažit zadržet. Na místo byly přivolány další policejní hlídky, neboť zde panovala důvodná obava o zdraví a život ženy, která stále byla uvnitř domu. Policistům, kteří byli na místě se však podařilo s mužem navázat slovní kontakt a nakonec ho přesvědčit, aby svého jednání zanechal a opustil dům.

 

Následně byl policisty zadržen a eskortován na policejní služebnu. V průběhu celého incidentu naštěstí nedošlo ke zranění žádných osob. Muž byl předán kriminalistům, kteří mu sdělili obvinění z trestného činu nebezpečné vyhrožování. Za mřížemi může strávit až tři roky svého života. V současné době je stíhán vazebně.

 

Již v minulosti se tento muž choval násilně ke svým blízkým, ti však nikdy celou věc policistům neoznámili. Apelujeme na každého, kdo se stane obětí násilného chování, aby se nebál tuto skutečnost oznámit policistům. Také ti, kteří vědí, že by někdo mohl být obětí domácího násilí, by neměli být lhostejní a rovněž učinit oznámení. Samotné oběti domácího násilí často nejsou schopni celou věc řešit, mají strach, stydí se a v takovém stavu zůstávají i několik let. Policisté se o těchto případech dozvědí mnohdy až v okamžiku, kdy dojde k vážnému ublížení na zdraví nebo dokonce úmrtí. Policisté mají možnost v případě domácího násilí vykázat agresora ze společného obydlí až na deset dní, soud poté může tuto dobu prodloužit. Je však důležité, případy napadení policistům oznámit.

 

Pomoci obětem domácího násilí mohou také pracovníci intervenčního centra v Berouně, kteří kromě poradenství a právní pomoci zaručují anonymitu svých klientů. Bližší informace naleznete na www.profem.cz .
 

 

 

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
12. srpna 2016

vytisknout  e-mailem