Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž vyráběl pervitin

Tablety kupoval v Polsku  

     Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí dvěma mužům ve věku třicet dva a třicet tři let, oba jsou trvale bytem z Benešovska.
 

     Mladší z nich vyráběl doma, ale i na jiných místech Benešovska a na Moravě pervitin, který měl nejen pro svoji potřebu, ale také ho prodával dalším osobám. Z toho důvodu od léta roku 2010 do konce února roku 2011 koupil v několika případech v lékárnách v Benešově nejméně dvacet balení léků ( 480 tablet ) s obsahem látky, která se používá k výrobě pervitinu.
     Léky muž kupoval také v Polsku. Ve zdejších lékárnách koupil nejméně sedmdesát pět balení léků ( 900 tablet ), které potom převážel svým osobním autem přes hranici do České republiky. V jednom případě, když ho na Liberecku kontrolovali celníci, ve vozidle objevili větší množství zakoupených léků a tyto na místě zajistili.
     Aby mohl mladík pervitin vyrábět, potřeboval k tomu různé náčiní, nářadí a chemikálie. Některé věci si pořídil v Benešově, větší část jich pak zakoupil v obchodech v Praze. Vyrobil dvacet gramů pervitinu. Část pro sebe a část prodal. Policisté celou varnu včetně zbytků látek k výrobě pervitinu zajistili.
 

     K nákupu léků pro výrobu pervitinu využil i svého o rok staršího kamaráda. Ten mu totiž dlužil peníze. Jako vyrovnání dluhu mu proto navrhl, aby zajel do Polska, kde nakoupí léky pro výrobu pervitinu. Půjčil mu proto svoje auto Ford Mondeo, vysvětlil cestu do Polska a způsob nákupu, dále mu předal peníze na nákup léků a motorové nafty.
     Mladík se tedy v červnu letošního roku vydal do Polska, kde zakoupil dvacet šest balení léků ( 312 tablet ). Když se vracel a přejel hranice do České republiky, vozidlo ke kontrole zastavili liberečtí celníci. Léky, které převážel, nalezli a zajistili.
Kriminalisté při dalším šetření případu zjistili, že dvaatřicetiletý muž ve svém vozidle Ford Mondeo převážel ve skleněné dóze nejméně sto kusů plodnic houby lysohlávky kopinaté. Tyto v autě nalezli a zajistili. Muž uvedl, že je užíval pro svoji potřebu.
 

     Policisté dvaatřicetiletého muže se souhlasem státní zástupkyně zadrželi. Poté ho vyslechli a po provedení dalších potřebných úkonů eskortovali do pražské policejní cely. Policejní komisař muže obvinil z přečinů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy formou pokusu a jako organizátor, výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky, výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu jako organizátor a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Po opětovném souhlasu státní zástupkyně muže druhý den propustili na svobodu.
     Po skončení trestního řízení, v říjnu letošního roku, policista zaslal spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na benešovské okresní státní zastupitelství.
 

     Policejní komisař při prošetřování výše uvedeného případu prověřoval i trestnou činnost druhého, třiatřicetiletého muže. Zjistil, že kromě toho, že v Polsku nakupoval léky k výrobě pervitinu, v místě svého bydliště prodával a bezplatně poskytoval různým osobám, mezi nimiž byly i mladistvé, pervitin.
     Muž se k trestné činnosti doznal, policista ho vyslechl a obvinil z přečinů nedovolená výroba jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Obviněný je stíhán na svobodě.

 

 por. Bc. Zuzana Stránská

15. listopad 2011

vytisknout  e-mailem