Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muže, který pobodal obyvatele domu, kriminalisté dopadli

JIHLAVSKO: Dále se obviněný muž dopustil krádeží vloupáním do dalších šesti rodinných domů 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit případ ze září, při kterém se pachatel vloupal do domu v Jihlavě, kde poté při přistižení pobodal nožem jeho obyvatele. Jedná se o sedmadvacetiletého muže, který se trestné činnosti dopouštěl i v minulosti a byl již soudem opakovaně pravomocně odsouzen. Kriminalisté dále zjistili, že se muž v Jihlavě vloupal nebo se pokusil vloupat ještě do dalších šesti domů. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. Muž byl obviněn ze spáchání čtyř trestných činů. V současné době je muž ve věznici. Případ kriminalisté nadále vyšetřují.
 
Oznámení o pobodání obyvatele domu pachatelem při vloupání přijali policisté v úterý 18. září v časných ranních hodinách. Pachateli se podařilo utéct. Zraněný obyvatel domu, byl vozidlem zdravotnické záchranné služby převezen na ošetření do nemocnice, jeho zranění naštěstí nebyla vážná. Ihned po oznámení případu policii na místo okamžitě vyjeli policisté, kteří začali po pachateli ve městě pátrat. Dále do domu přijeli kriminalisté a kriminalističtí technici, kteří provedli ohledání místa činu a zajistili stopy. Podařilo se jim zajistit také čepici, kterou měl pachatel v době spáchání násilného trestného činu na sobě, a v domě po něm zůstala. Zajištěnou čepici policisté zaslali na specializované pracoviště k provedení odborné expertízy. Podařilo se jim získat biologický materiál, který byl podroben zkoumání. „Dále jsme v rámci prověřování prováděli operativní šetření a získávali další důležité informace k případu. Na základě pečlivé a důsledné práce se nám postupně podařilo získat poznatky, které směřovali k podezřelému sedmadvacetiletému muži z Jihlavska,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Při prověřování případu kriminalisté dále zjistili, že se pachatel navíc v Jihlavě dopustil ještě dalších šesti krádeží vloupáním do rodinných domů.
 
Na základě shromážděných důkazních prostředků následně policejní komisař zahájil trestní stíhání muže. „Muž byl obviněn ze spáchání zločinu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a tří přečinů, a to krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělil por. Bc. Martin Jůzl, policejní komisař. Jak dále dodal, jedná se o muže, který byl v minulosti již opakovaně pravomocně odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn vloni v březnu. V současné době je již opět ve věznici, kde si odpykává trest odnětí svobody za jinou majetkovou trestnou činnost.
 
Nejzávažnější z případů, ze kterých je muž obviněn, se stal v úterý 18. září v časných ranních hodinách na ulici Jiráskova, kde se pachatel vloupal do domu. V jedné z místností byl však přistižen majitelem domu, který se ho pokusil zastavit. Obviněný muž poškozeného napadl nejprve údery pěstí do obličeje. Oba spadli na zem. Při pokusech poškozeného přivolat si pomoc vyndal pachatel nůž a obyvatele domu dvakrát bodnul nožem, a to do oblasti krku a do paže. Poté obviněný muž z místa utekl a případ byl oznámen policii. Zranění muže si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici.
Dále se obviněný muž v době od srpna do poloviny září vloupal nebo pokusil vloupat do dalších šesti rodinných domů, a to na ulicích Chodská, Helenínská, Na Hliništi, Leoše Janáčka a Mlýnská. Do domů se dostával větracími okénky, která byla otevřená nebo pootevřená na ventilaci. Při krádežích se zaměřil na kabelky, peníze, peněženky s doklady a platebními kartami, mobilní telefony a alkohol. Odcizil ale také např. notebook nebo boty. V jednom z případů odnesl z domu gola sadu, která byla ale následně při prověřování vloupání nalezena odhozená na sousedním pozemku.
Škoda, kterou pachatel při krádežích způsobil, přesáhla třicet tisíc korun. Odcizené věci muž prodal nebo vyhodil a peníze použil pro vlastní potřebu.
 
Za spáchaný zločin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na deset let.

 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. listopadu 2012
 

vytisknout  e-mailem