Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muže, který přepadl ženu, kriminalisté dopadli

JIHLAVSKO: Při loupeži přepadenou ženu nejen okradl o kabelku, ale napadl ji i sexuálně 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina věnují maximální pozornost objasňování všech závažných případů, ke kterým došlo na území našeho kraje. Intenzivně pracují i na neobjasněných případech, ke kterým došlo v minulých letech. Ve spolupráci s kolegy z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje se jim podařilo objasnit závažný případ, a to loupežné přepadení ženy u obce Červený Kříž. Jde o případ, který se stal v září loňského roku.
 
Jihlavským kriminalistům se ve spolupráci s brněnskými kolegy podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo na konci září loňského roku u obce Červený Kříž. Tento případ byl od počátku závažný i tím, že pachatel přepadenou ženu nejen okradl o kabelku, ale napadl ji i sexuálně. Zločin se navíc stal v dopoledních hodinách v blízkosti autobusové zastávky.
Případ se odehrál ve čtvrtek 29. září 2011. Obětí pachatele se stala mladá šestatřicetiletá žena. Po desáté hodině dopoledne šla poškozená k zastávce městské hromadné dopravy Červený Kříž, která se nachází ve směru na obec Pávov. Z křoví však náhle vyběhl pachatel, který byl maskován kuklou. Ženu chytil a oběma rukama ji táhnul za vestu přes silnici na druhou stranu ke křoví. Přitom jí říkal, že pokud nebude křičet, nic se jí nestane ale pokud ano, tak jí ublíží. Žena cestou odhodila svoji kabelku v domnění, že pachatel útoku zanechá. To se ale nestalo a útočník ženu odtáhl až ke křoví u silnice, kde ji povalil na zem. Ženu i přes její aktivní odpor začal za použití hrubého násilí svlékat a osahávat. Po několika minutách svého jednání zanechal, vzal na silnici odhozenou kabelku a z místa utekl. Poté poškozená případ oznámila a policisté začali okamžitě po pachateli intenzivně pátrat. Napadená žena byla po přepadení převezena na ošetření do jihlavské nemocnice. Spolu s kabelkou se pachatel zmocnil platebních karet, finanční hotovosti a dalších věcí, vše v celkové hodnotě přes šest tisíc korun.
 
„Vzhledem k průběhu spáchaného zločinu jsme od začátku pracovali s tím, že se jedná o velmi nebezpečného pachatele a jeho dopadení jsme věnovali maximální úsilí,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí Územního odboru Jihlava. Jak dále dodal, kriminalisté provedli důkladné ohledání místa činu a jeho okolí a zajistili stopy. Pátrali po věcech, které pachatel mohl na místě zanechat nebo kterých se při činu zmocnil. Po několika dnech se policistům podařilo u obce Pávov zajistit peněženku s částí odcizených věci.
Důsledné, intenzivní a vytrvalé operativní šetření kriminalisty přivedlo až k podezření, že se zločinu dopustil jeden z pachatelů, kteří byli v té době prověřováni v Jihomoravském kraji v souvislosti s objasněním série krádeží. „Následně jsme mimo jiné zjistili, že s profilem DNA tohoto podezřelého muže souhlasí biologická stopa, kterou kriminalisté po spáchání zločinu zajistili,“ přiblížil plk. Petr Petr. Kriminalisté shromáždili dostatek důkazních prostředků a třiatřicetiletý muž z Brna byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež, přečinu znásilnění a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Obviněný muž byl již v minulosti pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost. Z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn vloni v květnu. Případ převzali ke společnému řízení kriminalisté z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, kteří vedou vyšetřování trestné činnosti obviněného muže a jeho komplice. Série majetkové trestné činnosti, kterou se brněnským kriminalistům podařilo objasnit, se obvinění muži dopouštěli na jižní Moravě, na Vysočině, ve Zlínském a Jihočeském kraji. Pachatelé se zaměřovali zejména na vloupání do čerpacích stanic. Byli obviněni ze spáchání trestných činů krádež a poškození cizí věci.
Oba obvinění muži byli vzati do vazby.
 
Třiatřicetiletému muži hrozí za spáchaný zvlášť závažný zločin trest odnětí svobody až na deset let.
 
Napadená žena do současnosti trpí psychickými obtížemi v důsledku spáchaného násilného činu, jehož byla obětí,. Kriminalisté se zabývají a budou vyhodnocovat také to, zda se v tomto případě nebude jednat o těžkou újmu na zdraví poškozené ženy. Za těchto okolností by pachateli hrozil trest odnětí svobody až na dvanáct let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
12. března 2012
 

vytisknout  e-mailem