Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Myslete na prevenci – Vaše auto není trezor

PLZEŇ – Nedávejte šanci zlodějům, vyvarujete se tak zbytečným nepříjemnostem. 

     Policisté dnes a denně šetří nové případy vloupání do vozidel a krádeže věcí z nich. Tato majetková trestná činnost stále plní policejní statistiky. V mnoha případech majitelé nebo provozovatelé vozidel nedbají na varování a nechávají ve vozidlech nejen cenné věci, ale i osobní doklady. Objektem zájmu bývají velmi často nejen kamery na palubní desce, GPS navigace a autorádia, ale i méně cenné věci volně uložené na sedadlech, středových panelech a dalších viditelných místech ve voze. Není výjimkou, že v zimě mizí z vozidel ze střešního nosiče ponechané lyže, zimní oblečení nebo jakékoli zimní vybavení.

     Existuje řada preventivních opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit, avšak stoprocentní ochrana vozidla neexistuje. Od začátku roku se již plzeňští policisté na území města zabývají pěti novými případy - vloupání do zaparkovaného vozidla a krádeže věcí z něj. Abychom zabránili zbytečným nepříjemnostem, dbejme na jistá pravidla.

Základní preventivní rady:

1. Nenechávejte ve vozidle žádné věci a cennosti a ani doklady od vozu.

2. I nad parkováním vašeho vozu byste měli popřemýšlet – tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro „práci“.

3. Využijte možnosti dostupných prostředků na trhu k zabezpečení svého automobilu – mechanické zábranné prostředky nebo elektronické zařízení.

4. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.

5. Zajistěte nedostupnost klíčků užívaných k automobilu a chraňte klíčky náhradní.

6. Při odchodu od vozidla zkontrolujte, zda jste řádně vozidlo zajistili a uzamkli.

7. Pokud zjistíte, že Vám z vozidla byly odcizeny věci, vše neprodleně oznamte Polici České republiky na linku 158, nebo přímo na nejbližší obvodní oddělení v místě, kde ke krádeži došlo.

8. Nikdy s vykradeným automobilem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy.

     Nebuďte lhostejní, a pokud vidíte podezřelou osobu pohybující se mezi zaparkovanými vozidly, volejte Policii ČR. Příště může být ohrožen Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde vhod!

prap. Veronika Hokrová
3. ledna 2018
 

vytisknout  e-mailem