Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na červenou přes železnici: nic neobvyklého

BLANENSKO: Policisté zjistili 52 přestupků na železničních přejezdech. 

     Zrádnost železničních přejezdů si ani přes neustálé upozorňování veřejnosti pořád neuvědomuje množství řidičů i chodců. Svědčí o tom výsledky dopravně bezpečnostní akce, při níž se policisté během středy 17. března zaměřili právě na dodržování bezpečnostních předpisů na železničních přejezdech.  

    Policisté zjistili během jednoho dne 52 přestupků na železničních přejezdech. V 16 případech řidiči například nedodrželi nejvyšší povolenou rychlost, kterou se smí jel padesát metrů před železničním přejezdem a na železničním přejezdu. Ta je zákonem stanovená na 30 km/h. V době, kdy bliká bílé světlo na signalizačním zařízení, pak řidič může jet maximálně 50 km/h.  

   Kromě toho 10 řidičů přejíždělo přes železnici v době, kdy svítilo červené výstražné světlo přejezdového zabezpečovacího zařízení.  Policisté jim za to udělili blokové pokuty v celkové výši 25 tisíc korun. 

    Další řidiči pak například nerespektovali dopravní značku Stůj, dej přednost v jízdě před železničním přejezdem nebo během jízdy nepoužili bezpečnostní pásy.

   Kromě toho se policisté zaměřili také na neukáznění chodců, kdy v důsledku jejich chování dochází ke zbytečným dopravní nehodám. Šest chodců dostalo blokovou pokutu v celkové výši 3 tisíce korun za přecházení na červené světlo a za zvedání sklápějících se závor. Pokutu ve výši 500,- Kč obdržel také jeden cyklista.

  Při akci, do níž bylo nasazeno třicet policistů a čtyři strážníci městské policie, bylo celkem zkontrolováno 116 řidičů. V blokovém řízení policisté uložili  pokuty v celkové výši 60 tisíc korun. Dopravně bezpečnostní akce byla reakcí i na nedávnou tragickou nehodu na železničním přejezdu v Rájci-Jestřebí. Sedmaosmdesátiletý chodec tam před necelými dvěma týdny společně se svojí manželkou přebíhal koleje v době, kdy byly staženy závory a svítilo červené výstražné světlo. Zatímco manželka se stihla přes koleje dostat včas, muže srazil projíždějící vlak a na následky svých zranění zemřel.

vytisknout  e-mailem