Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na člunu s rybářskou stráží

Pardubičtí policisté se plavili po slepém rameni řeky Labe 

Po úterní dopravně bezpečnostní akci, kdy jsme na řidiče dohlíželi i z policejního vrtulníku, jsme se ve středu vydali člunem po slepém rameni řeky Labe.

Pardubická policie byla v minulých dnech místní organizací Českého rybářského svazu Pardubice požádána o součinnost při kontrole výkonu rybářského práva. Bylo to z toho důvodu, že v minulosti několikrát došlo, zejména ve večerních a nočních hodinách,  k napadení rybářské stráže například podnapilými rybáři. Ti si ale zřejmě neuvědomují, že dle výkladu trestního zákona je rybářská stráž veřejným činitelem a její napadení je trestné stejně, jako kdyby došlo k napadení policistů.

Ve středu 19. srpna 2009 jsme se vydali na kontroly již podruhé. Tentokrát to bylo člunem po slepém rameni řeky Labe, od Cihelny k Brozanům. Rybářská stráž kontroluje především státní rybářské lístky, povolenky k rybolovu, návnady, nástrahy, zápisy v úlovkových lístcích, počty ulovených ryb, dobu, ve které se smí lovit apod. Jen co jsme vypluli, zaujaly členy rybářské stráže pruty na druhé straně břehu. A z první zastávky byl rázem řádný „úlovek“, neboť 32letý muž chytal ryby bez jakéhokoliv povolení. Argumentoval tím, že pruty, ani ulovené dvě ryby, nejsou jeho. Na místo si pro něj i pruty přijeli kolegové z Obvodního oddělení Pardubice 2, kteří mu následně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu pytláctví. Ulovené ryby samozřejmě musel ze síťky vypustit zpět na svobodu. Kontroly dalších rybářů ten den již byly v pořádku. Shodou okolností den před naší akcí v Pardubicích sdělili dvěma mužům podezření z trestného činu pytláctví i kolegové z Obvodního oddělení Holice. Patnáctiletý a osmnáctiletý mladíci měli bez řádného oprávnění lovit ryby v Litětinách.

Statistiky hovoří tak, že na Pardubicku jsme v roce 2008 řešili pět případů podezření z trestného činu pytláctví na úseku rybaření a v roce 2009 to byly, i s podezřelým z 19. 8. 2009, celkem 4 případy. V případě prokázání viny hrozí pytlákům za trestný čin až dva roky odnětí svobody nebo peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo zákaz činnosti.

Odkazy:

- z akce jsme pro vás pořídili krásné fotografie, které si můžete prohlédnout ZDE

- krátký videozáznam si můžete prohlédnout ZDE (videozáznam jsme pořídili i z dopravní akce, při které nám pomáhal vrtulník, pokud jste záznam ještě neviděli, můžete se podívat v odkazech ve zrpávě)

- článek na první straně dnešního vydání Pardubického deníku

21. srpen 2009
por. Bc. Markéta Janovská
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem