Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na cyklostezce proběhla kampaň na podporu bezpečnosti cyklistů

ČESKOLIPSKO - Do preventivní akce se zapojili i dopravní policisté. 

Včera mezi 14. a 17. hodinou kontrolovali dopravní policisté společně se strážníky českolipské městské policie na cyklostezce Varhany v obci Manušice cyklisty. Konala se tu dopravně preventivní akce, jejíž cílem bylo  přispět k vyšší bezpečnosti cyklistů v silničním provozu. Tým silniční bezpečnosti z Liberce za tímto účelem  propagoval projekt s názvem "Na kolo jen s přilbou" . Do něj se včera zapojili nejen dopravní policisté a českolipští městští strážníci, ale také zdravotníci zdravotnické záchranné služby. 1

I když zákon o silničním provozu cyklistům starším 18 let nepřikazuje mít při jízdě na hlavě upevněnou přilbu, je to mnohdy důležitá podmínka pro přežití v případě pádu z kola. V loňském roce například zemřelo na českých silnicích 39 cyklistů, 417 se jich zranilo těžce a 3 071 lehce.  V Libereckém kraji ve stejném období zemřeli dva cyklisté a 19 cyklistů se těžce zranilo. V letošním roce zahynul v našem kraji jeden cyklista a 11 se zranilo těžce. Dobře upevněná přilba na hlavě přitom při nehodě může zachránit život a nebo předejít vážným zraněním s trvalými následky. Z včerejší akce vyplynul zajímavý poznatek, se kterým je třeba do budoucna pracovat. Všechny děti, které kontrolou na cyklostezce prošly, na hlavě cyklistickou přilbu sice měly, ale nosily ji špatně nasazenou. Je nutné tedy se tomuto tématu při dopravní výchově více věnovat.

Policisté  kontrolovali u cyklistů i povinnou výbavu kola a zjistili, že řada z nich nemá v pořádku osvětlení. Pokutu za to tentokrát nedostali. Vzhledem k tomu, že se jednalo o  preventivní akci, policisté jejich prohřešky  řešili domluvou. Cyklisté se na cyklostezce v Manušicích mimo jiné dozvěděli informace o správném poskytování první pomoci a mohli si také vyzkoušet účinek tzv. opileckých brýlí nebo brýlí simulujících ovlivnění drogou.

vytisknout  e-mailem