Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na děti u libereckých škol dohlíží po celý týden "Zebra"

LIBERECKO - V době od 3. do 6. dubna 2018 probíhá na území celého Libereckého kraje dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne". 

2Od úterý se mohou děti na Liberecku u vybraných rizikových přechodů pro chodce poblíž základních škol setkat s dopravními či pořádkovými policisty, kteří v rámci celorepublikového projektu "Zebra se za Tebe nerozhlédne!" dohlížejí na jejich bezpečnost a správné chování v silničním provozu. 

Tento celorepublikový projekt je Policejním prezidiem realizován již od roku 2007, vždy na počátku školního roku a následně v jeho druhé polovině.  Akce probíhá za podpory Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky BESIP Ministerstva dopravy České republiky.

Děti mohou samozřejmě policisty vídat u přechodů pro chodce každý den během celého roku, avšak v rámci projektu "Zebra" je bezpečnosti a chování v silničním provozu těch nejmenších věnována ještě mnohem větší pozornost. Děti, coby účastníci silničního provozu, patří mezi jednu z nejohroženějších skupin. Bývají velmi zranitelné a k mnoha dopravním nehodám dochází zcela zbytečně, v důsledku jejich nepozornosti, či nedisciplinovanosti. Zároveň mají děti zcela jiné vnímání a odhad než dospělí, a proto je na místě jejich návyky, dovednosti a znalosti neustále upevňovat a prohlubovat.

V době po velikonočních svátcích se vracejí zpět do svých školních lavic, kdy jsou mnohdy ještě nesoustředěné a myšlenkami stále ještě někdě jinde. Policisté kladou důraz na jejich správné přecházení, připomínají jim stále znovu správné návyky a doplňují jejich znalosti. Dbají na to, aby jejich cesta do školy a ze školy byla bezpečná. 3

V úterý 3. dubna se mohly děti s dopravními policisty a policistkou z oddělení tisku a prevence setkat na přechodech pro chodce u Základní školy Dobiášova v Liberci. Na stanovišti byl přítomen i krajský koordinátor regionálního pracoviště BESIP pan Miroslav Klásek. S dětmi diskutovali na téma správné chování v silničním provozu a také je zároveň upozorňovali na fakt, že ne vždy mají před řidiči absolutní přednost. Za přítomnosti policistů a policistek si mohly děti samy vyzkoušet správné přecházení a nakonec byly krajským koordinátorem BESIPU a policistkou odměněny drobnými dárky v podobě reflexních prvků, omalovánek, rozvrhů a sladkostí.              

V rámci akce proběhnou během měsíce dubna ještě preventivní aktivity na základních školách. Policisté uskuteční semináře s dopravní tematikou na vybraných základních školách, během nichž by si měly děti zopakovat či prohloubit své znalosti a dovednosti coby účastníků silničního provozu - pohyb po pozemních komunikacích, znalost základních dopravních značek, poutání ve vozidle, zviditelňování chodců v provozu prvky z retroreflexního materiálu apod..

Statistika dopravních nehod v Libereckém kraji v roce 2016 a 2017 a 2018:

2016 2017

2018

(od 1.1. do 28.8.2018)

Celkem dopravních nehod 4094 4443 616
Usmrceno osob 19 24 2
Těžká zranění 101 92 6
Lehká zranění 1158 1233 112
S účastí chodce 140 162 25
S účastí chodců - dětí 30 50 9


4. 4. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem