Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na kapsáře narazíte v Čechách i ve Francii

KRAJ - Policisté v Libereckém kraji řeší ročně stovky kapesních krádeží. 

V pátek kolem 22.30 přišel do českolipského diskotékového klubu Luxor 23letý mladík. Zhruba do půl druhé nad ránem se tu bavil se svojí přítelkyní a konzumoval jen nealkoholické nápoje. Jinými slovy, měl své chování pod kontrolou. Když si chtěl zavolat taxi,  zjistil, že mu chybí peněženka. Někdo mu ji vytáhl ze zadní kapsy kalhot, kde ji celý večer nosil. Měl v ní občanský průkaz, platební kartu a několik stokorun.

Včera zase přestala být na chvíli ostražitá 46letá žena, která si šla koupit do OBI v České Lípě pokojovou květinu. V oddělení květin si jednu vybrala a šla ji zaplatit k pokladně. Tam však  zjistila, že stojí mnohem více, než byla deklarovaná cena na prodejním regálu. Rozhodla se proto, že vezme jinou. Připravenou peněženku zase vrátila do kabelky, kterou ale bohužel nechala rozepnutou. Potom prošla prodejnou až do oddělení květin a zase zpět ke kase. Na této trase jí někdo z kabelky nepozorovaně peněženku vytáhl. Připravil ji tak o doklady, platební i kreditní kartu a o 800 korun. Samotná peněženka byla nová a měla hodnotu 1200 korun.

A nekrade se jen v Čechách ! Policisté obvodního oddělení policie v České Lípě přijali v pondělí oznámení od 33leté ženy z České Lípy, které na dovolené ve Francii odcizil neznámý kapsář celou kabelku. Došlo k tomu na náměstí v městě Nice, když ji její matka fotila u kašny. Obě ženy se soustředily na to, aby na fotce vypadala co nejlépe, a nestačily sledovat kabelku, kterou si dcera odložila k matčiným nohám. Když s focením skončily, byla kabelka pryč a s ní veškeré peníze v českých korunách i v eurech, doklady, platební karty a mobilní telefon. Krádeží jí vznikla škoda za celkem 13 300 korun.

 Malou záhadou zatím je, jakým způsobem přišla dnes o svou peněženku 22letá slečna  v českolipském obchodním domě Andy. Měla ji uloženou v kabelce, kterou nesla zavěšenou na rameni. Naprosto přesně si vybavuje, že po nákupu potravin v přízemí domu si uložila peněženku do kabelky a tu zavřela. Když pak zhruba o 10 minut později obsah kabely kontrolovala, peněženku v ní nenašla. V té době se pohybovala na chodbě a po eskalátoru. Neznámý zloděj dokázal její peněženku nepozorovaně odcizit a kabelku zase zapnout, aniž by si toho všimla. To svědčí o jeho vysoké profesionalitě. V tomto případě se mladá žena rozloučila spolu s peněženkou také se svými osobními doklady a platební kartou.

Statistiky ukazují, že policisté v Libereckém kraji přijali v loňském roce celkem 414 oznámení o krádeži na osobě. Nejvíce jich bylo v  libereckém okrese, a to 238, z tohoto počtu se podařilo objasnit pouhých 22 případů. Hned na druhé pomyslné příčce se za Libereckem ocitá Českolipsko s 99 případy,  z nichž se podařilo 15 objasnit. Na třetí pozici v rámci kraje je Jablonecko s 52 případy krádeží a 14 objasněnými případy a nejméně obtěžují občany kapsáři na Semilsku. Tam policisté přijali 25 oznámení o kapesní krádeži a objasnili jich 6.

V letošním roce zůstává pořadí okresů zachováno. Do konce května řešili policisté na Liberecku 101 krádeží (8 případů objasněno), na Českolipsku 31 krádeží ( 7 objasněno), 21 krádeží na Jablonecku (3 objasněny) a 9 na Semilsku (1 krádež objasněna). Z uvedené statistiky vyplývá jednoznačný závěr.

Proti kapesním krádežím se dá bojovat především prevencí, což znamená, že budeme na své cennosti opatrní a nebudeme kapsářům vytvářet žádné příležitosti k tomu, aby nás okradli.

Pamatujte na to, že :

  • kapsáři vyhledávají místa s vysokou koncentrací lidí (tržnice, obchodní domy, místa navštěvovaná turisty)
  • samotná krádež bývá blesková, předem pečlivě nacvičená akce
  • kapsáři kradou nepozorovaně, okradený není schopen zloděje popsat
  • okradený zjistí, že mu chybí peněženka nebo doklady často až na jiném místě,  než kde ke krádeži došlo

Jak nedat zlodějům příležitost :

  • nenechávejte peněženku navrchu nákupní tašky, nenoste ji v průhledné igelitové tašce ani v síťovce
  • dbejte na to, aby vaše kabelka měla spolehlivý uzávěr, ten průběžně sledujte, mějte ho na očích
  • kabelu raději noste těsně u těla a nejlépe s rukou na uzávěru
  • kabelku nebo peněženku nikdy ani na chvíli nikam neodkládejte, pokud vám ji někdo spolehlivý nepohlídá ( kabelku nevěšte na nákupní vozík)
  • peněženky nepatří do zadních kapes kalhot ani do batohů
  • noste odděleně PIN od platební karty
  • mějte v mobilním telefonu uložené číslo na službu blokace platební karty

Pokud se stanete svědkem kapesní krádeže, volejte okamžitě tísňovou linku Policie ČR 158 a na zloděje upozorněte.

Varujte poškozeného.

Pokud se rozhodnete zadržet pachatele kapesní krádeže do příjezdu policistů sami, buďte opatrní. Takové osoby mohou být agresivní a nebezpečné.

Ochrana života a zdraví má před ochranou majetku vždy přednost.

30. 6. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem