Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Kladensku našel bagrista metrovou leteckou pumu

24. ledna 2014, Kladno: Policie a pyrotechnici zasahují nedaleko obce Uhy na Kladensku, kde byla nalezena letecká puma z druhé světové války. Pyrotechnici ji už na místě deaktivovali a chtějí ji odvézt k likvidaci. Jde o americkou pumu, která byla používaná při náletech na tehdejší Protektorát Čech a Moravy. 

„Jedná se o nevybuchlou leteckou pumu z 2. světové války. Pyrotechnici ji budou vyzvedávat a zajistí ji,“ řekla Právu mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Před polednem desítky policistů uzavřely okolí v okruhu jednoho kilometru a blíž ke střele mohli jen policejní pyrotechnici.
Leteckou pumu našli dělníci při práci v místní pískovně. Vyhrabali ji bagrem a přivolali odborníky. „Je to puma dlouhá přes jeden metr a široká je zhruba půl metru,“ dodala Michaela Nováková.

„Jedná se o americkou leteckou pumu M43, je to pětisetliberní puma, což v přepočtu znamená, že jako taková váží zhruba 230 kg. Je v ní zhruba 100 kg železa a 130 kg výbušniny,“ uvedl ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý. „Účinný dolet střepin je v okruhu až do 1000 metrů,“ dodal Dlouhý.

Kolem poledne začal pyrotechnik odmontovávat zapalovače a tím pumu zneškodnil. Pak ji odveze z místa k definitivní likvidaci.
 

Na Kladensku našel bagrista metrovou leteckou pumu2.jpg Na Kladensku našel bagrista metrovou leteckou pumu1.jpg

rap, Právo
http://www.novinky.cz/krimi/325533-na-kladensku-nasel-bagrista-metrovou-leteckou-pumu.html
 

dále k tématu:

vytisknout  e-mailem