Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na kole jen s přilbou v Opavě

Opava - preventivní akce zaměřená na cyklisty 

Prázdniny jsou v plném proudu a řada rodin zařadila cykloturistiku do svých letních aktivit. Opavští dopravní policisté a policejní preventisté se připojili k celorepublikové preventivní akci „Na kole jen s přilbou“ a dne 13.07.2022 v odpoledních hodinách vyrazili za cyklisty do Městských sadů v Opavě. Kontrolovali povinnou výbavu jízdního kola včetně správně nasazené cyklistické přilby, která je do 18 let povinná. Zároveň upozorňovali na zákaz řízení kol i koloběžek pod vlivem alkoholu. Děti i dospělé odměňovali drobnými dárky.

A proč jezdit s cyklistickou přilbou? Nejen, že cyklista patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, ale jeho hlava je zároveň nejzranitelnějším místem při nehodách. Zákon k nošení přileb dospělého nenutí, ale každý dospělý ví, co tím riskuje. Pád z kola nejčastěji odnese hlava. Proto policisté apelují: „Rodiče, naučte děti používat cyklistickou přilbu jako samozřejmost. Buďte jim příkladem.“

Jezdci, provádějte pravidelnou údržbu svého kola či koloběžky. Dodržujte povinnou výbavu dopravního prostředku. A nezapomínejte, že řidiči nemotorových vozidel, nesmí vozidlo řídit bezprostředně po požití alkoholického nápoje a současně nesmí řídit v době, kdy by ještě mohli být pod jeho vlivem. Je známo, že alkohol snižuje vnímání, zpomaluje reakce a zhoršuje schopnost řídit. V letních dnech dodržujte pitný režim, ale žízeň „haste“ nealkoholickými nápoji. Při jízdě se řádně věnujte řízení a k ostatním účastníkům silničního provozu buďte ohleduplní.  

Následky dopravních nehod mohou být i fatální. Tento fakt dokazují loňské statistiky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, které vykazují celkem 29 usmrcených osob při dopravních nehodách, z toho bylo 6 cyklistů. Příčiny dopravních nehod bývají různé od nedostatečného věnování se jízdě, nedání přednosti v jízdě až po jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Projekt Na kole jen s přilbou | Na kole jen s přilbou (nakolejensprilbou.cz) vznikl před dvanácti lety s cílem snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů. Rovněž v letošním roce projekt podporuje a připojuje se k němu Policie ČR. Více o preventivní akci v Moravskoslezském kraji se dočtete zde: Na kole jen s přilbou - Policie České republiky

A slogan na závěr: „Cyklista ten dobře ví, že přilba hlavu uchrání.“

                                                                                                                            por. Bc. Pavla Welnová/ oddělení prevencen Opava/ 14.07.2022

Odkazy do noveho okna

Na kole jen s přilbou v Opavě_1

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou v Opavě_ 2

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou v Opavě_3

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou v Opavě_4

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou v Opavě_5

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou v Opavě_6

Na kole jen s přilbou v Opavě 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem