Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na Máchově jezeře se včera topil 16letý mladík

ČESKOLIPSKO - V drama se včera změnil sportovní program studentů střední školy. 

Včera odpoledne  informovala zdravotnická záchranná služba operační středisko policie v Liberci o tom, že vyjíždí k Máchovu jezeru v Doksech, kde se měl zhruba 50 metrů od mola na hlavní pláži topit 16letý chlapec. Z vody mu na břeh pomohli pedagogové a spolužáci ze střední školy, se kterými  je tento týden na adaptačním kurzu  na Doksku. Včerejšího sportovního programu se zúčastnilo 20 studentů a čtyři učitelé jako dozor. Jejich cílem bylo přeplavat Máchovo jezero ze Starých Splavů z lokality Borný na hlavní pláž Máchova jezera v Doksech. Šestnáctiletému studentovi ale na závěr tak náročného plaveckého úseku, který měří zhruba 1,5 kilometru, došly síly a vlivem celkového vyčerpání se začal topit.

Na pomoc mu okamžitě přispěchali učitelé i studenti, kteří byli nejblíž.  Topící se chlapec ale panikařil a ohrožoval všechny kolem sebe tím, že je tahal pod vodu. Nakonec ho s velkým úsilím na břeh dostali, naštěstí byl při vědomí a komunikoval. Přivolaná lékařka zdravotnické záchranné služby pak mladíka ošetřila a poslala ho sanitou do českolipské nemocnice.

Dokští policisté rozhodně  nedoporučují plavcům, kteří nejsou aktivně trénovaní pro vytrvalostní plavání, aby se o přeplavání Máchova jezera pokoušeli. Přecenění fyzické kondice může mít v takovém případě i tragické následky.

 

 

13. 9. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem