Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Na náledí havarovalo 21 řidičů

MOST - statistika nehodovosti v lednu 2009 

Dopravních nehod na Mostecku ubylo. Jestliže loni se jich v lednu stalo 97, letos policisté za stejné období zaznamenali 62 různých kolizí a srážek. Vyplývá to z policejních statistik. Na silnicích během prvního měsíce nikdo nezemřel a ani nebyl těžce zraněn. Celkem 15 osob utrpělo lehká zranění. V počtu zraněných osob došlo k poklesu o sedm.  U třech osob byl zjištěn alkohol.
Nejčastější příčinou dopravních nehod je způsob jízdy (31), rychlost (22) a nedání přednosti (6). Hmotná škoda se vyšplhala na téměř čtyři miliony korun, což je o 400 tisíc méně než v loňském lednu. Nejvíce bouraček se stalo v obci (52), mimo obec řidiči havarovali v deseti případech. Nejčastěji řidiči bourali ve čtvrtek a pátek, nejméně pak ve středu a neděli. Nejvíce havarovali řidiči osobních automobilů (41). Na suchém povrchu došlo k 15 dopravním nehodám, na mokré vozovce policie evidovala 25 kolizí a na náledí a sněhu řidiči způsobili 21 dopravních střetů. Častěji dochází k nehodám ve dne (44), v noci policie šetřila jen 18 dopravních havárií.

Pokles nehodovosti je ovlivněn i novelou zákona o silničním provozu, který je účinný od ledna 2009. Podle něj již není třeba policii volat k téměř každé dopravní nehodě. Limit pro oznamovací povinnost nehody činí 100 tisíc korun.

Povinně však musíme nehodu Policii ČR hlásit, pokud:
dojde ke zranění /třeba i jen drobnému/ nebo k usmrcení osoby
dojde při nehodě na některém z vozidel včetně přepravovaných věcí ke škodě  vyšší 100 000 korun
dojde při nehodě ke škodě (v jakékoliv výši) na majetku třetí osoby (např. k poškození zaparkovaného vozidla, přilehlé nemovitosti atd.); policie se však nebude volat v případě, kdy půjde o škodu na vozidle, které je sice v majetku třetí osoby (např. leasingové společnosti, zaměstnavatele, někoho i rodiny), ale jeho řidič měl na nehodě účast
dojde k poškození pozemní komunikace či ke zničení nebo poškození její součásti nebo příslušenství (např. dopravní značky, svodidel apod.).
účastníci dopravní nehody nemohou sami bez vynaložení nepřiměřeného úsilí zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích
je podezření z užití návykových látek
je podezření, že k nehodě došlo vlivem technické závady
řidiči se na místě nedohodnou
dojde k poškození obecně prospěšného zařízení (např. přejezdového zabezpečovacího zařízení) nebo životního prostředí (např. úniku provozních kapalin z vozidla)

Nově zákon od ledna 2009 ukládá účastníkům nehody jednu úplně novou povinnost. U dopravních nehod, kde kterým se policie nevolá, budou účastníci nehody povinni sepsat společný záznam o dopravní nehodě. Podepsaný záznam se neprodleně předá pojistiteli, který by měl plnit vůči poškozenému (tj. pojišťovně viníka dopravní nehody). Pokud některý z účastníků dopravní nehody odmítne poskytnout součinnost při sepsání záznamu o nehodě, zavolejte policii. Odepřením sepsat záznam o nehodě se ale druhý účastník dopravní nehody dopustí přestupku.
 

vytisknout  e-mailem