Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na ostrově byla zima, tak „vařili“ drogy v domku

12. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů" 

Připadám si tak trochu jako legendární Chod Kozina, držíc v rukou přesně po roce a dni, tiskovou zprávu k jedné z největších kauz ostravského „toxi“ týmu, týkající se realizace skupiny vařičů pervitinu pod názvem akce Ostrov. Dokonce samotní aktéři tohoto případu již byli skutečně postaveni před soud, který nakonec rozhodne o vině a trestu.
O tom, že to nebude jednoduché, svědčí skutečnosti obsažené v neobvykle rozsáhlém spisovém materiálu, čítajícím 2742 stran textu a dalších 450 stran pomocného materiálu. Listiny jsou seřazeny v celkově devíti úhledných svazcích vážících dohromady 4,5 kilogramu. Ale nejen svým rozsahem byl tento případ výjimečný. Ostatně mnohé napoví některé pasáže z již zmiňované tiskové zprávy.
Akce pod krycím názvem Ostrov se ve dnech 26. až 28. ledna loňského roku zúčastnilo celkem 80 policistů, včetně příslušníků zásahové jednotky. Policisté postupně na území Ostravy, v Příboře a Lučině u Frýdku Místku, zadrželi sedm podezřelých osob, z toho jednu ženu, ve věku od 29 do 39 let. Podezřelí byli posléze obviněni ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Během zákroku musel být dokonce proti jednomu z podezřelých použit varovný výstřel, neboť neuposlechl výzvy a snažil se policistům za každou cenu uniknout. Marně.
Na všechny zadržené muže uvalil soudce vazbu. Na různých místech v kraji provedli policisté šest domovních prohlídek. Důkladně prohledali i pět osobních vozidel, patřících podezřelým a následně byla zajištěna pro potřeby trestního řízení. Mimo jiné bylo zajištěno čtvrt kilogramu efedrinu v hodnotě 80 000 korun, zhruba 50 gramů metamfetaminu – „pervitinu“ za asi 60 000 korun. Mezi zajištěnými věcmi však nechyběla ani částka ve výši 260 000 korun, tři kompletní velkokapacitní varny, množství dalšího laboratorního skla, chemických látek a prekurzorů v podobě léku Modafen. Tolik citace z tehdy zveřejněné zprávy.
Již tehdy kriminalisté upozorňovali na nezvykle velké množství prázdných takzvaných blistrů od léku Modafen, svědčících o nákupu léků v lékárnách ve značném množství. Za pozornost stál také speciální přípravek, sloužící k vyloupávání jednotlivých tablet a mlýnek, kterým byl lék rozemlet na kaši, z níž byl pak chemickou cestou získáván efedrin - základní surovina pro pervitin.
Další velký kus práce bylo nutno odvést od zadržení podezřelých, až po podání obžaloby státním zástupcem. V prvé řadě tým zkušených specialistů pečlivě vyhodnocoval informace získávané během operativního rozpracování, probíhajícího od letních měsíců roku 2008. Tehdy se v prostředí toxikomanů na Ostravsku objevila informace o kvalitním „péčku z ostrova“. V prvé fázi se zdálo, že se jedná opět o jedno z mnoha kódových označení pro místo, kde je droga distribuována. S průběhem operativního prověřování byly zjišťovány osoby, které v tom „jedou“. Bylo stále více zřejmé, že se jedná o více než zkušené protivníky. Každý z nich vystupoval pod minimálně dvěmi dalšími přezdívkami. A tak z výslechu svědků, by se mohlo nezasvěcenému zdát, že distributorů drogy je mnohem více.
Z detailně zpracovaného analytického přehledu je evidentní, že i s tím si kriminalisté nakonec poradili. Stejně tak zjistili, že ostrovem je skutečně ostrov na vodní ploše v katastrálním území Vrbice, kde v létě skupina skutečně drogu vařila. Místo bylo skutečně dobře vybráno a z hlediska možného odhaleni též poměrně bezpečné. Nakonec je z ostrova vyhnal chlad a tak si pronajali rodinný domek v obci Příbor, kde byla část gangu zadržena.
Náročná byla také práce se svědky z řad toxikomanů. V těchto kauzách se již stává pravidlem častá změna výpovědi svědků ve prospěch pachatelů. A mnohdy není divu. Jsou totiž na svých dodavatelích přímo závislí. Pak je třeba velmi pečlivě zpracovat důkazy získané během celého prověřování, včetně odposlechů, sledování, ale také porovnáním jejich dřívějších výpovědí v jiných kauzách. Těžká práce. Výsledkem je pak v tomto případě 34 stránkový, detailně zpracovaný návrh na podání obžaloby, kterým jsou státnímu zástupci předkládány všechny důkazy nashromážděné za téměř půl roku trpělivé práce. Budou-li obžalovaní uznáni vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody od 2 do 10 let. V případě jednoho z nich až 13 let, neboť se jedná o zvlášť nebezpečného recidivistu.

 

   

Hromady blistrů, varny i samotné drogy našli policisté při loňském zátahu na výrobce drog na severu Moravy.  Foto archiv Policie ČR


Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" . 

vytisknout  e-mailem