Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Na padělaný občanský průkaz si brali úvěry

KARLOVARSKO – Celkem tak způsobili škodu za více jak 120 tisíc korun.  

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku 35 a 43 let a jedné ženy ve věku 20 let, které obvinili ze spáchání přečinů Úvěrový podvod, Poškození cizích práv a Padělání a pozměnění veřejné listiny.

Takového jednání se dopustili tím, že nejprve v lednu tohoto roku 43 letý obviněný muž zažádal prostřednictvím internetového prodejce o poskytnutí úvěru ve výši necelých 23 tisíc korun na nákup televize. K identifikaci své osoby použil padělaný občanský průkaz znějící na jméno poškozeného muže opatřený však fotografií 35 letého obviněného muže. Společnost tak uvedl v omyl, kdy mu tímto byl schválen úvěr. Padělaný občanský průkaz pak předal 35 letému obviněnému muži, který se tímto dokladem prokázal na prodejním místě, kde podepsal předložené dokumenty k úvěru a převzal televizi. Přičemž splátky za zboží nehradili a poškozenému muži způsobili vážnou újmu na právech.

V dalším případě pak měl opět starší z obviněných mužů přes internet podat žádost o založení běžného účtu s vydáním platební karty, kdy ke své identifikaci opět použil padělaný občanský průkaz. Na začátku února pak uzavřel prostřednictvím telefonické půjčky úvěrovou smlouvu o spotřebitelském úvěru v částce 70 tisíc korun, kdy opět uváděl údaje na jinou osobu z padělaného občanského průkazu. Ten pak opět předal mladšímu z obviněných mužů, který ho použil ke své identifikaci, a následně mu byla vyplacena požadovaná finanční částka, čímž uvedl pracovnici v omyl.

Dvacetiletá obviněná žena měla v polovině února v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch uvést v omyl zaměstnankyni společnosti, při žádosti o zapůjčení peněžních prostředků v hodnotě kolem 3 tisíc korun. Této předložila padělaný občanský průkaz na cizí jméno opatřený její fotografií. Částka byla obviněné ženě vyplacena a vzhledem k tomu, že nebyly hrazeny následné splátky, byla společností oslovena k zaplacení pohledávky poškozená žena.

V dalším případě opět 43 letý obviněný muž požádal prostřednictvím internetového obchodu o poskytnutí úvěru na nákup chladničky v hodnotě necelých 14 tisíc korun. K identifikaci použil padělaný občanský průkaz dalšího poškozeného, který pak předal mladšímu obviněnému a ten zboží vyzvedl a podepsal veškeré písemnosti k poskytnutí úvěru.

V posledním případě pak 35 letý obviněný muž zažádal na prodejně o poskytnutí úvěru ve výši 15 tisíc korun, přičemž opět předložil padělaný občanský průkaz. V tomto případě došlo ke stornování úvěrové smlouvy a to z důvodu podezření na padělaný doklad.

Celkem tak všichni obvinění způsobili škodu přesahující 120 tisíc korun. V úterý dne 15. listopadu byli všichni tři zadrženi policií. Na 43 letého obviněného muže podali kriminalisté státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby, kam ho také soudce o dva dny později poslal. 35 letý obviněný muž a 20 letá žena jsou stíháni na svobodě. Oběma mužům v případě prokázání viny hrozí až pětiletý trest odnětí svobody za způsobenou větší škodu. Dvacetileté ženě pak hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na tři roky.

nprap. Zuzana Týřová
18. 11. 2016

vytisknout  e-mailem