Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Na podobné legrácky není doba nikdy

Na kamarádovu rozlučku se svobodou si připravovali překvapení. Ve finále byli ale překvapeni sami „vtipálci“ rozsáhlým zásahem policistů. 

Přibližně dvě hodiny před událostí v Radotíně přijali operátoři pražské policie oznámení, ve kterém pozorný občan upozorňoval na osoby s kuklami na hlavách, z nichž jedna měla v ruce zbraň. Tito zakuklenci seděli v osobním autě, zaparkovaném na rohu ulic Ostrovského a Kováků.

Obzvláště v dnešní době, s ohledem na současné dění, není na místě taková oznámení jakkoli podceňovat a proto na místo okamžitě vyjely prvosledové hlídky vyzbrojené dlouhými zbraněmi. Ty byly na místě během několika málo minut. Na základě dosud popsaného nikoho nepřekvapí, že tyto hlídky vnímaly posádku auta jako potenciální nebezpečné pachatele a proto proti nim použili donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní.

Díky včasnému oznámení pozorného občana a profesionalitě policistů byla vyvstalá situace vyřešena během několika málo okamžiků. Ukázalo se totiž, že nejde o nic až tak zásadního. Muži celou situaci vysvětlili tím, že se takto připravovali na překvapení pro kamaráda, který se před svatbou loučí se svobodou. V zaparkovaném autě si před akcí „projížděli scénář a přehrávali si jednotlivé role“.

Byť se ve finále jedná o „pouze“ velice nepovedenou legraci, kterou muži neporušili žádný zákon, je na místě vyvstalou situaci vnímat hlavně v kontextu se současným celosvětovým děním. Jakákoli taková situace totiž automaticky spustí mechanizmy, nastavené bezpečnostními složkami pro řešení mimořádných událostí.

V tomto směru si musíme všichni uvědomit, že takovéto nezodpovědné chování může mít, na základě jakékoli maličkosti, dokonce možná i fatální následky. Pokud by totiž k němu došlo na více frekventovaném místě, může být tato situace například spouštěčem pro davovou hysterii.

Zároveň ale tato situace jednoznačně ukazuje, jak je důležitá pozornost a obezřetnost nás všech vůči svému okolí. Díky pozornosti a nelhostejnosti oznamovatele se totiž policisté o této situaci dozvěděli v jejím samotném prvopočátku a díky tomu mohli včas předejít jakýmkoli nežádoucím následkům.

Proto z tohoto místa patří zmiňovanému oznamovateli veliký dík.

por. Mgr. Tomáš Hulan 24. 2017

vytisknout  e-mailem