Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na podzim přibývá vykradených chat

JIHLAVSKO: Při zazimování chat nenechávejte uvnitř cenné předměty 

Policisté z obvodního oddělení v Telči vyšetřují dva případy krádeže vloupáním do rekreačních chat v  rekreační chatové oblasti "Pilka" v katastru obce Olšany u Telče. Zloděj překonal zámky a vnikl do technické místnosti a kůlny u rekreační chaty. Zevnitř odcizil elektrocentrálu, bednu s nářadím, lanový zvedák a z přilehlé kůlny pak babetu bez registrační značky. Majiteli způsobil škodu na odcizených věcech ve výši 20 500 korun. Dovnitř rekreační chaty nevnikl. Ve stejném místě vnikl zřejmě stejný pachatel nebo pachatelé do garáže pod jinou rekreační chatou. Zevnitř garáže odcizil elektrocentrálu, pohonnou jednotku frézy na dřevo, babetu a plastový kufr s nářadím. V tomto případě vznikla majiteli chaty škoda v celkové výši 40 000 korun. Ani v tomto případě zloděj dovnitř chaty nevnikl.
 
V letošním roce evidují policisté v Kraji Vysočina v období od ledna do konce září celkem 165 případů krádeže vloupáním do rekreačních objektů. Pachatelé při nich způsobili majitelům chat a chalup odcizením věcí a poškozením rekreačního objektu a jejího zařízení celkovou škodu více než 2 600 000 korun. Policistům se podařilo 26 procent těchto případů objasnit.V současné době majitelé chat své objekty zabezpečují na zimu. Doporučujeme jim, aby si ve svých chatách nezanechávali žádné cenné věci.
 
Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
28. říjen 2013

 

vytisknout  e-mailem