Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Na ranči nalezli kostru člověka

LITOMĚŘICE – Podle archeologa pochází z doby bronzové; Pozor na zloděje česneku! 

 

Na ranči nalezli kostru člověka
Unikát objevili  na svém pozemku majitelé ranče ve Svařenicích. Při výkopových pracích objevili v hloubce cca. 60 cm kostru člověka. Událost oznámili na policii, která na místo povolala archeologa z Oblastního ředitelství muzea v Litoměřicích. Prozkoumáním kosterního nálezu sdělil, že se s největší pravděpodobností jedná o dospělého muže z doby 2 000 let př.n. l., tedy ze starší doby bronzové. Konkrétně by se mělo jednat o unětickou kulturu. Jedná se o archeologický nález. Archeolog si kompletní kostru i s částmi keramické nádoby, která byla u kosterních ostatků nalezena, na místě převzal k dalšímu zkoumání. Věc týkající se unikátního nálezu kostry ve Svařenicích na ranči byla po zadokumentování založena na oddělení kriminální policie Územního odboru P ČR Litoměřice.

 

Krádeže česneku jsou v kurzu
Pozor na zloděje! Přivolejte si na pomoc policii!
Česnek na polích a v zahradách dozrává, čehož využívají zloději zemědělských plodin. V posledních několika dnech sklidili česnek ze čtyř polí. První krádež česneku byla oznámena před týdnem. V nočních hodinách zloděj sklidil česnek na poli 25x15 m v hodnotě téměř 11 000 Kč. V uplynulých dvou dnech však se počet krádeží česneku prudce zvýšil. Policii totiž během pondělí a úterý byly oznámeny další tři případy. Ve všech případech se jedná o několikatisícové ztráty. Ke krádeži česneku došlo v Litoměřicích v Předměstí, v Bohušovicích nad Ohří a Kostomlatech pod Řípem. Policie vyzývá pěstitele této plodiny k ostražitosti. Není vyloučeno, že se pachatelé zemědělských plodin o další krádeže v našem okrese pokusí. V případě výskytu podezřelé osoby na poli či v zahradě ihned kontaktujte policii na telefonní lince 158. Z důvodu vlastní bezpečnosti raději přivolejte policisty, kteří si na místě činu s pachateli poradí. V některých případech totiž zloději kradou ve skupině a můžou být nebezpeční. Policie uvítá pomoc zemědělců při dopadení těchto pachatelů, kteří se na pole s česnekem vydávají nejčastěji v nočních hodinách. Včasným zavoláním na linku 158 se pravděpodobnost dopadení těchto osob zvyšuje. Pro jejich dopadení pak mohou být důležité konkrétní informace k pachatelům,  jejich dopravnímu prostředku atd.
 

V Terezíně zmizely túje a smrky
V noci z neděle na pondělí vnikl na oplocený pozemek u bývalé vojenské nemocnice v Terezíně zloděj. Zde odcizil 24 tújí a 5 smrků v celkové hodnotě 4 400 Kč. Jednalo se o mladé jehličnany, které pachatel z půdy vytáhl i s kořeny. Ve věci se jedná o podezření z přečinu krádeže. Policie žádá případné svědky této události, aby neprodleně zavolali na linku 158. Děkujeme.

por. Ing. Alena Romová
Litoměřice 28. 6. 2011
 

vytisknout  e-mailem