Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Na stopě..."

Ostrava - Služební pes Hero neomylně vystopoval podezřelého. 

       Informaci o poškození rozestavěného a neobydleného domu v Ostravě přijali policisté kolem 23 hodin dne 22.11.2012. Při příjezdu k místu bylo zjištěno, že bylo rozbito okno, jsou otevřené dveře a došlo k poškození novostavby. Na místo byli povoláni také psovodi se psy. Prakticky okamžitě pes Hero detekoval pachovou stopu a že je to stopa správná, nasvědčovaly i krevní stopy, které policisté registrovali u rozbitého okna a dále v blízkosti domu. Pachovou stopu však Hero neopustil a sledoval ji kolem stavebního materiálu, chodníkem, loukou, víc než 300 metrů k silnici. To bylo klíčové místo, kde v pátrání po pachateli pomohli místní policisté díky své znalosti teritoria. Vytipovali blízké osídlené místo a pes Hero za silnicí v natipovaném směru zareagoval v danou noc již podruhé.  Hero pokračoval v pátrání, vypracoval pachovou stopu a opět policisté prošli zhruba 350 metrů. Pak se Hero neomylně zastavil u jednoho ze stanů, kde přebývají osoby bez domova a štěkotem oznamoval konec pátrání a to celkem po 700 metrech, kdy šli policisté za Herem. Na výzvy policistů reagoval obyvatel stanu negativně a vulgárně. Policisté registrovali nejen pravděpodobně ovlivnění muže alkoholem, ale také krvavé zranění jeho rukou. Zraněný byl ošetřen zdravotníky, dechová zkouška muže vykázala hodnotu 1,2 promile alkoholu. Nejprve tak byl muž umístěn k vystřízlivění, teprve nato bylo možné jej podrobit výslechu.

      51letý muž si již vyslechl sdělení podezření pro přečin krádež (ve stadiu pokusu) a poškození cizí věci. Vzhledem k faktu, že podezřelý byl v posledních třech letech již pro obdobnou trestnou činnost odsouzen, hrozí mu nyní trest odnětí svobody až na tři léta. Muž měl vniknout do domu, poškodit instalované elektrokabely, poškodit bednění a fasádu i rozbít okno. Škoda na majetku, jenž vznikla poškozením, byla předběžně vyčíslena ve výši asi 6 200 korun. Podezřelý se k činu doznal, vyjádřil lítost nad svou agresivní reakcí vůči policistům i faktem, že poškodil novostavbu.

     A jak okomentoval zákrok, kdy Hero vypracoval pachovou stopu v délce asi 700 metrů, než stál před podezřelým mužem, jeho psovod, pprap. Jan Sommer? „Stopovací šňůra se mi zařezala do dlaní, když Hero zaregistroval stopu a vyrazili jsme přes louku. Díky profesionální práci místních policistů i mého kolegy se psem Igorem, který nás zajišťoval, jsme brzy stáli před podezřelým. Situace na místě byla sice složitá, využil jsem několikaleté úsilí a výcvik. Hero je ovšem pes, který potřebuje nejen dril, ale i lásku. Je to můj první služební pes.“

 

por. Mgr. Bc. Gabriela Holčáková
komisař PIS Ostrava
26.11.2012

 

vytisknout  e-mailem