Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na utkání s Baníkem dohlédnou policisté

KRAJ VYSOČINA: Zaměříme na dohled nad veřejným pořádkem a dopravou 

V souvislosti se zítřejším fotbalovým utkáním mezi mužstvy FC Vysočina Jihlava a FC Baník Ostrava připravilo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina adekvátní bezpečnostní opatření. Vzhledem k dosavadním zkušenostem s chováním některých fanoušků ostravského celku při jiných prvoligových utkáních byl zápas v Jihlavě vyhodnocen jako rizikový. Na zápas mohou totiž přijet také radikální fanoušci, kteří by se mohli při cestě do Jihlavy a při samotném utkání nebo po jeho skončení dopouštět výtržností a jiného protiprávního jednání.

„Protože může reálně hrozit riziko narušení veřejného pořádku, nemůžeme situaci v žádném případě podcenit. Před středečním zápasem jsme vyhodnotili všechny dostupné informace a především předchozí zkušenosti s fanoušky ostravského klubu a připravili jsme bezpečnostní opatření, do kterého bude nasazen dostatečný počet policistů,“ uvedl velitel opatření plk. Mgr. Karel Sehnal s tím, že budeme spolupracovat také s kolegy z pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Prioritou policistů bude dohlížet před konáním utkání na bezproblémový příjezd fanoušků Baníku Ostrava do Jihlavy a poté na jejich příchod do sektoru hostí na stadionu. Musíme zajistit, aby nemohlo docházet k žádným vzájemným střetům mezi fanoušky obou mužstev. V lokalitě kolem stadionu je pak naším prvořadým úkolem zabezpečit bezpečnost, veřejný pořádek a chránit majetek občanů. V případě, že přímo na stadionu dojde k výtržnostem, které nebude schopen pořadatel sám zvládnout a požádá o zákrok policii, jsme schopni v dostatečném počtu policistů provést zákrok.

Úkolem policistů pořádkové jednotky a pořádkových hlídek bude před utkáním, v jeho průběhu a po jeho skončení plnit úkoly spočívající v ochraně bezpečnosti osob a majetku, zajištění klidu a veřejného pořádku, zamezit páchání přestupků a trestných činů, monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků a zabránit jejich střetu.

V rámci policejního opatření budou nasazeny kromě pořádkové jednotky, hlídek pořádkové policie také hlídky dopravní policie. Ty budou mít především za úkol dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu. V případě potřeby budou hlídky regulovat dopravu v místě, kde by došlo k nějakým dopravním komplikacím. Důležitá bude operativní regulace dopravy při průjezdu vozidel ulicemi Jiráskova  a Hamerníkova.

V případě, že to bude situace vyžadovat, budou na křižovatkách řídit provoz. Dále budou dohlížet a činit adekvátní opatření na místech určených k parkování vozidel. Do policejního opatření budou nasazeni také členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří mají za úkol kontakt a komunikaci mezi policií a fanoušky především hostujícího týmu. Bezpečnostního opatření se zúčastní i strážníci Městské policie Jihlava.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

10. květen 2016

vytisknout  e-mailem