Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na váhy už nenajel

Karviná - při couvání na váhy praskla náprava návěsu 

V rámci výkonu služby, který byl zaměřený na kontrolu nákladních vozidel, zastavili policisté dopravního inspektorátu Karviná na silnici I/48 v Chotěbuzi ve směru na Polsko návěsovou soupravu. Policisté řidiče (cizince) vyzvali, aby s vozidlem najel na nízkorychlostní váhy. Tento manévr ovšem nedokončil.  Couvl a v tom praskla náprava na návěsu. Souprava se tak stala nepojízdnou. Naštěstí se závada na vozidle projevila v pomalé rychlosti při couvání na odstavné ploše a ne v běžném provozu.
Vozidlo sice nemohlo být zváženo, ovšem kromě nevyhovujícího technického stavu, který bezprostředně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, policisté zjistili další porušení zákona. Byla překročena maximální povolená výška jízdní soupravy a na kartě řidiče nebyl řádně veden záznam o době řízení a přestávek.

Do doby, než řidič zajistil přeložení a odvezení nákladu i porouchaného vozidla, mu byla zakázána další jízda. Přestupek, kterého se dopustil tím, že řídil vozidlo, které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, povede ve správním řízení příslušný správní orgán.
Postihu se nevyhne ani provozovatel vozidla. Porušení zákona, kterých se dopustil např. tím, že nedodržel nejvyšší povolené rozměry jízdní soupravy nebo tím, že přikázal či dovolil, aby bylo v provozu na pozemních komunikacích použito vozidlo, které nesplňuje podmínky stanovené právním předpisem, policisté k projednání také postoupili příslušnému správnímu orgánu.
Aby se nevyhýbali správnímu řízení řidiči i provozovateli uložili kauce v celkové výši 80 000 korun.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
14. 6. 2023
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem