Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na viditelnost pamatuj a sebe tím ochraňuj!

Ms kraj - bezpečnostně-preventivní akce zaměřená na viditelnost 

V minulém týdnu proběhla v centru Ostravy bezpečnostně-preventivní akce zaměřená na viditelnost jak chodců, tak cyklistů s cílem eliminovat dopravní nehodovost těchto nejzranitelnějších účastníků silničního provozu.
Policejní preventisté a policisté z odboru služby dopravní policie ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIP upozorňovali chodce i cyklisty na důležitost reflexních prvků také v letních měsících. Přestože denní světlo trvá delší dobu než v zimě, mnohdy se dospělí v rámci dovolené a děti v prázdninovém režimu pohybují na silnicích déle do večerních hodin.
Zvýšit viditelnost lze např. vhodnou barvou oblečení a doplňky z reflexních materiálů. Oblečení v červené a modré barvě je pro řidiče viditelné přibližně od vzdálenosti okolo 20 metrů, přičemž při rychlosti vozidla 50 km/h na suchém povrchu silnice je potřeba k zastavení vozidla okolo 30 metrů (reakční dráha 15m a brzdná dráha 15m). Tyto vzdálenosti jsou samozřejmě ovlivněny například počasím, povrchem silnice, stavem vozidla, kvalitou pneumatik, ABS, kondicí, bdělostí a zkušenostmi řidiče. Šanci, že řidič motorového vozidla uvidí chodce či cyklistu a stihne na něj zavčas zareagovat lze zvýšit používáním reflexivních materiálů, které viditelnost dokáží několikanásobně zvýšit až na vzdálenost 200 metrů. Doplňky z reflexních materiálů je nejlépe umístit na pohyblivých částech těla, ideálně nad zápěstím a nad kotníkem.
Dbát zvýšené opatrnosti je třeba nejen u přecházení cesty, ale i v blízkosti autobusových a tramvajových zastávek. Pozor neplatí pravidlo přednosti chodců před tramvají! Chodec je povinen při přecházení přes přechod dát přednost v jízdě tramvaji.
V rámci této akce chodci a cyklisté byli obdarováni malou pozorností právě ve formě reflexních doplňků.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
nprap. Mgr. Bc. Lenka Stočes Hubertová

vytisknout  e-mailem