Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Na Vysočině četli policisté dětem pohádky

KRAJ VYSOČINA: Příběhy vnímaly děti s velkým nadšením a živě se zapojily  

Do čtyř základních škol v Kraji Vysočina se ve čtvrtek ráno vypravili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a dětem četli pohádky. 
 
Policisté se tímto způsobem zapojili do celorepublikového projektu, v rámci něhož policisté četli dětem v mateřských nebo základních školách policejní pohádky. Ve školách, kde se čtení na Vysočině konalo, policisté dětem přivezli také drobné dárky a nechali v každé škole, kterou s pohádkami navštívili, jednu knížku pohádek, kterou nyní mohou učitelé i děti využívat. Pohádky jsme šesti desítkám dětí četli v malotřídkách v Kostelci a Pavlově na Jihlavsku a v malotřídce v obci Sázava na Žďársku. Pohádkové příběhy si se zájmem vyslechlo také téměř devět desítek dětí v základní škole ve Velké Losenici na Žďársku.
 
Knížka Policejních pohádek je zcela ojedinělou publikací svého druhu, která obsahuje celkem šestnáct pohádek a příběhů. Dějem celé knihy děti provází policista Honzík a vypráví dětem různé zajímavé a velice poutavé příběhy. V závěru pohádky vždy zopakuje správné pravidlo soudce - spravedlivý Přemysl - a položí několik otázek, o nichž pak policista s dětmi diskutuje. Pohádkové příběhy obsahují některé časté protiprávní situace a dětem tak vhodnou formou přibližují zásady bezpečného chování nebo je naopak upozorňují, jakého jednání by se měly vyvarovat. Mezi pohádkovými příběhy lze nalézt aktuální témata dneška, mezi která patří pohřešování dítěte, násilná, majetková i mravnostní trestná činnosti. Autoři knihy nezapomněli ani na problematiku bezpečného pohybu na komunikacích či reálné nebezpečí požívání drog.
 
Knížka Policejních pohádek se v Kraji Vysočina dětem velice líbila a některé se aktivně zapojovaly do vyprávěných příběhů se svými vlastními zážitky. Velice živé vyprávění se rozpoutalo například na téma ztracené děti. Malí školáci z malotřídek z Kostelce a Pavlova na Jihlavsku by si dokázali v krizové situaci poměrně dobře poradit. Malá holčička se nám svěřila, že se už jednou ztratila v jihlavském obchodním centru, ale všechno nakonec dobře dopadlo. Ujala se jí totiž všímavá prodavačka a nechala v nákupním centru vyhlásit, že malá holčička hledá svoji maminku. V Kostelci i Pavlově si děti také vyzkoušely, jak by na linku 158 samy zatelefonovaly a jak by komunikovaly s policistou na druhém konci linky. Děti se také rozpovídaly o ošklivých nápisech na zdech některých domů a citlivě vnímaly proč počmáraný domeček v policejné pohádce pláče. Milým překvapením pro policisty bylo zjištění, že děti mají poměrně velké znalosti zásad bezpečného chování. To se projevilo především při rozebírání témat, kdy by děti mohly být ohroženy cizími osobami.
 
Pohádkami a příběhy jsme se snažili děti co nejpřirozenějším způsobem seznámit s bezpečnostními zásadami. Navíc kouzelné ilustrace i jednotlivé příběhy knížky mohou příjemnou formou vrátit děti také ke čtení. Čtení pohádek přivítali i pedagogové všech čtyř škol, kteří policistům za jejich aktivitu poděkovali s nadějí, že se podobné projekty budou v nejen na Vysočině v budoucnu opakovat.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
27. březen 2015 
 

vytisknout  e-mailem