Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Na výzvy policistů útočník odvětil: „Kašlu na Vás, košťata!“

Policisté muže dopadli a vyšetřovatel už podal státnímu zástupci podnět k návrhu na uvalení vazby. 

V pondělí 28. července kolem půl desáté večer vyjížděli policisté z pohotovostní motorizované jednotky do Papírenské ulice, kde měl mladík rozbít skleněnou výplň vstupních dveří. Policisté přijeli na místě za pár minut, areál byl ovšem uzamčený, hlídka proto přelezla plot a doběhla do budovy. Tam ovšem nenalezla jen poškozené vstupní dveře, ale i šedesátiletého strážného objektu s viditelnými pohmožděninami v obličeji. Pracovník ostrahy velmi špatně s policisty komunikoval, pouze jim sdělil, že ho brutálně napadl agresivní holohlavý muž, bil ho pěstmi do hlavy, kopal jako smyslů zbavený a z místa pak ujel na jízdním kole. Vrátný muže popsal a hlídka okamžitě vyrazila propátrat okolí. Záchranná služba mezitím převezla zraněného do nemocnice.
 
Policisté během chvíle podezřelého útočníka zahlédli. Byl svlečený do poloviny těla, na trupu a zádech měl viditelné šrámy a pohmožděniny. Jakmile ale spatřil hlídku, zaujmul bojový postoj a začal kolem sebe kopat a mávat rukama sevřenýma v pěst. Policisté muže tedy vyzvali, aby zanechal svého jednání, jinak užijí donucovacích prostředků. Muž na to ovšem odvětil: „Kašlu na Vás, košťata!“ Jeho agresivita gradovala, hlídka proto užila slzotvorného prostředku. Ten ale kupodivu na muže nepůsobil, policisté tak museli provést teleskopickým obuškem takzvaný navolňovací úder a za pomocí páky ho svedli na zem. Výtržník nakonec putoval s pouty na rukou na služebnu, kde si případ převzali detektivové z prvního oddělení prvního policejního obvodu, zabývající se násilnou kriminalitou. Orientační dechovou zkouškou mu policisté naměřili přes dvě promile alkoholu v dechu.
 
Ti navíc zjistili, že agresivní muž chvíli po tomto brutálním útoku fyzicky napadl ještě mladíka v Papírenské ulici, který si šel zakouřit před dům. Útočník se měl prohnat kolem něj na bicyklu, seskočit z kola a bezdůvodně napadat pěstmi i tohoto mladíka. Duchapřítomný soused ale agresora okřikl, napadený tak utekl domů a útočník ujel pryč.  
 
Z dostupných evidencí kriminalisté pak zjistili, že zadržený je zkušeným recidivistou – od roku 2003 byl celkem osmkrát soudně trestaný, a to za násilnou trestnou činnost. Podle rejstříku trestů má na svědomí trestné činy jako ublížení na zdraví, výtržnictví a útok na veřejného činitele (podle nového trestního zákoníku pak ještě násilí proti úřední osobě).
 
Vyšetřovatel agresivního jednatřicetiletého útočníka obvinil ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, výtržnictví a poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté však k případu přibrali i znalce z odvětví psychiatrie, který posoudí jeho duševní stav a na základě posudku pak budou detektivové dále postupovat ve vyšetřování. Napadený strážný policistům při výslechu uvedl: „Útočníka znám od vidění. Chtěl projet uzavřeným areálem, já ho tam ale odmítl pustit, tak začal křičet a pak mě napadl.“
 
Obviněný putoval do policejní cely v budově pražského krajského ředitelství a vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k návrhu na uvalení vazby, o kterém bude rozhodovat soudce.
 
por. Bc. Jana Rösslerová – 30. 7. 2014
Odkazy do noveho okna

Poškozené vstupní dveře administrativní budovy

Poškozené vstupní dveře administrativní ... 

Detailní náhled

Poškozené vstupní dveře administrativní budovy

Poškozené vstupní dveře administrativní ... 

Detailní náhled

Poškozené vstupní dveře administrativní budovy

Poškozené vstupní dveře administrativní ... 

Detailní náhled

Zadržený agresivní útočník

Zadržený agresivní útočník 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem