Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na zámky nelze spoléhat

Pro chataře a chalupáře 

 
 
Opuštěné chaty a chalupy jsou vždy velkým lákadlem pro zloděje. Uvnitř pak kradou vše, co se dá lehce zpeněžit. I když policie upozorňuje majitele těchto objektů, aby přes zimní měsíce uvnitř neponechávali žádné cenné věci, přesto ne všichni berou tato varování vážně. Jako například majitel stavení na Dolách u Mladějova. Ten měl v přilehlé kolně zazimovanou sekačku na trávu, 3 motorové pily s příslušenstvím, přenosnou boudu pro psa, jízdní kolo, pískovou filtraci k bazénu, sekery, rýč a další zahradní nářadí Fiskars. I když často na chalupě zastavil, přesto nezabránil návštěvě   nevítaného hosta. A tak, když na začátku února přijel na jednu ze svých kontrol zjistil, že u dveří kolny je ohnutá jistící závora a chybí visací zámek. Když vešel dovnitř, nemohl uvěřit vlastním očím. Veškeré nářadí bylo pryč a s ním i paroží z jelena 14-teráka, vše za téměř 80 tisíc korun. Obdobně dopadl i majitel chalupy na Malé Lhotě. I v tomto případě se neznámý pachatel vloupal pouze do přilehlé stodoly a kůlny. A opět měl štěstí, neboť zde našel a následně odcizil sekery Fiskars, hliníkový skládací žebřík, vysokotlaký čistič VAPkarcher, jízdní kolo Autor, dětské jízdní kolo, dětskou cyklistickou přilbu, sjezdové lyže s hůlkami Fischer a další věci v celkové hodnotě téměř 60 tisíc korun.
Policisté na obou případech velmi intenzivně pracovali a na základě provedeného šetření a zajištěných stop došli k závěru, že obě vloupání má na svědomí jedna a táž osoba. A nejen to, podle množství odcizených věcí bylo jasné, že zlodějem není nějaký cesťák, ale někdo, kdo se pohybuje vozidlem. Při pátrání se proto ubírali i tímto směrem. A vyplatilo se. O několik dní později, už před nimi seděl čtyřiačtyřicetiletý muž   z okresu Semily, který se ke všemu doznal. Jak sám uvedl, objekty si vybíral čistě náhodou a věci z nich odcizené pak prodával náhodným zájemcům. Je až neuvěřitelné, že za vše vyinkasoval necelých 6 tisíc korun. Peníze poté použil pro svoji potřebu. Jako nezaměstnaný se totiž dostal do finanční tísně a nutně peníze potřeboval na jídlo a další věci.
I když s policisty spolupracoval, přesto bylo proti němu v těchto dnech zahájeno trestní stíhání pro trestný čin krádeže a porušování domovní svobody, za což mu hrozí až tříleté vězení.
A rada na závěr pro všechny majitele rekreačních chat a chalup, ani nejlepší zámek totiž nemůže uchránit váš objekt před vniknutím cizích osob, a tak alespoň uvnitř nikdy nenechávejte žádné cenné věci. Jen tak můžete předejít jejich krádeži.
nprap. Hana Klečalová

vytisknout  e-mailem