Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na zloděje v chatové oblasti Bílý kámen nás upozornil chatař

ČESKOLIPSKO - Policejní hlídka ho zadržela krátce po činu. 

Ze středy na čtvrtek krátce po půlnoci nás na zloděje v chatové oblasti Bílý kámen v Doksech upozornil jeden z chatařů prostřednictvím linky 158.  Volající v tu dobu uslyšel ze sousední chatky podivný šramot a také řinčení skla z rozbité okenice. Na místo okamžitě vyrazila policejní hlídka a při kontrole objektů zjistila, že se někdo čerstvě vloupal do čtyř chat. Pachatele pak  policisté zadrželi  nedaleko místa činu i s lupem.

Jedná se o 50letého desetkrát soudně trestaného majetkového recidivistu. Do všech čtyř chat na Bílém kameni vnikl násilím přes dveře nebo přes okno. V každé pobral to, co se mu zrovna hodilo. Jednalo se o lahve alkoholu, léky, potraviny, elektrické kabely nebo drobné užitkové předměty. Víc toho ale majitelům zničil než odcizil. Odnesl si s sebou věci za 8 700 korun a poškodil jim vybavení za celkem 37 800 korun. V chatkách po něm zůstalo propálené linoleum, zničené ložní prádlo, poškozená toaleta, znečištěný koberec, ale také rozbité okenice nebo vstupní dveře. zloděj po sobě zanechal nepořádekzloděj po sobě zanechal nepořádek

V této souvislosti jsme ho už obvinili ze tří přečinů, a to z krádeže, porušování domovní svobody a z poškození cizí věci. Potom, co si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro zmíněné skutky, jsme podali státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání. Důvodem byla naše obava, že by na svobodě pokračoval ve svém kriminálním způsobu obživy. S tímto názorem se ztotožnil nejen státní zástupce, ale i soudce, který ho v závěru minulého týdne do vazby poslal.

Statistiky říkají, že na Českolipsku v roce 2017 bylo vloupáním napadených 30 rekreačních chatek s celkovou škodou 482 200 korun, z tohoto počtu jsme objasnili 13 případů. Za rok  2018 evidujeme 25 vloupání do stejných objektů s celkovou škodou 488 000 korun, objasnit se nám podařilo z tohoto počtu 5 vloupání. Z uvedených čísel vyplývá, že je velmi důležité věnovat pozornost prevenci před touto trestnou činností. A tomuto tématu se věnuje celorepublikový projekt Policie ČR a Ministerstva vnitra "Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům", který představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání, více informací o něm čtěte na : https://www.policie.cz/clanek/novy-preventivni-projekt-na-ochranu-majetku.aspx

Tento projekt také propaguje i obyčejnou sousedskou solidaritu, která rovněž patří do prevence před vloupáním. Jde o to, aby si lidé všímali  nejen svého majetku, ale i svého okolí, kde žijí, a pokud zpozorují cokoliv podezřelého, aby neváhali a zavolali bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158. Přesně tak, jak to udělal chatař z Doks. Jen díky němu se nám podařilo zadržet pachatele vloupání krátce po činu i s lupem. Jak vidíte, tak se sousedská výpomoc opravdu vyplácí.

5. 3. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

chatová osada Bílý kámen

chatová osada Bílý kámen 

Detailní náhled

zloděj po sobě zanechal nepořádek

zloděj po sobě zanechal nepořádek 

Detailní náhled

vloupání 3

vloupání 3 

Detailní náhled

vloupání 1

vloupání 1 

Detailní náhled

vloupání 2

vloupání 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem