Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nabízel dřevo za výhodné ceny

NOVOJIČÍNSKO-podvedl téměř 40 desítky lidí 

Dvě desítky poškozených majitelů rodinných domů naletělo 44letému podvodníkovi z Bartošovic v okrese Nový Jičín, když od něj chtěli koupit levné palivové dřevo.
 
Jezdil po vesnicích v okrese Nového Jičína a nabízel palivové dřevo za výhodné ceny. Po zájemcích požadoval finanční zálohu, kterou odůvodňoval samotným nakoupením dřeva, vystavoval doklady o převzetí financí, působil věrohodně. Od samotného začátku však podle své výpovědi nemínil dřevo dodat. Jak ve výslechu uvedl, byl v dluzích a tak si zajistil jednoduchý příjem peněz od důvěřivých lidí.
Potřeboval peníze a tento způsob nabytí se mu zdál nejjednodušší a to i přesto, že měl sdělené obvinění pro stejnou trestnou činnost z roku 2014 s téměř 20 poškozenými a škodou více jak 140 tisíc korun. A tak do doby samotného projednání před soudem s rozsudkem vydaným v měsíci červenci letošního roku, stihl podvést dalších téměř 20 poškozených se škodou více jak 100tisíc korun.   Svým jednáním je podezřelý ze spáchání přečinu podvodu s až pětiletým trestem odnětí svobody. Přesnou výši trestu určí samotný soud.
 
Od jednotlivých podvedených lidí vylákal finanční hotovost od 2 do 10 tisíc korun. Když se jej podvedení dovolali, vymlouval se na nedostatek času, že svůj závazek dodrží a poté již s nimi nekomunikoval. Od samotného začátku jednal s podvodným úmyslem. Nikdy dřevo neměl, neuvažoval ani o tom, že by ho zájemcům dodal, což sám potvrdil ve své výpovědi.
 
Upozornění před  blížící se topnou sezonou vyvstanou zřejmě další podvodníci, kteří se budou chtít dostat k penězům, a tak nechť je tento případ varováním pro ostatní. Každý si musí uvědomit, že všechno má svou cenu a výhodná cena může skončit podvodem jako v těchto případech. Výhodnou nabídku je třeba vždy porovnat s běžnou cenou na trhu. Slepá důvěra se nevyplácí.
 
Nový Jičín 7.9.2015
 
por. Mgr. Petr Gřes
komisař/skupina trisku a prevence/Nový Jičín

vytisknout  e-mailem