Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nadešel čas výměny pneumatik

Zimní měníme za letní 

     Novelizací zákona o provozu na pozemních komunikacích, která proběhla v minulém roce, došlo k několika zásadním změnám. Jednou z nich je i povinnost výměny pneumatik a to v době od 1. listopadu do 31. března.  Za předpokladu, že by se na vozovce nenacházela souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza, mohou motoristé pneumatiky vyměnit již nyní. Někteří řidiči používají univerzální pneumatiky, které se nemusejí měnit podle ročního období. Ale asi většina motoristů si je vědoma toho, že ty „sezónní“ pneumatiky jsou lépe konstruovány a pro bezpečnější jízdu jsou proto lepší.
     Pro ty, kteří používají na svých vozech pneumatiky podle ročního období, máme několik rad. Letní pneumatiky jsou svojí konstrukcí, materiály a dezénem lépe přizpůsobeny provozu za vyšších teplot a používají se přibližně od poloviny dubna do poloviny října, kdy je průměrná teplota nad 5 °C. Oproti tomu se zimní pneumatiky lépe osvědčili v zimních podmínkách.
     Další důležitou informací jsou také požadované technické parametry.V § 21 vyhlášky 341/2002 Sb. je stanoveno, že pneumatiky musí být pro každý typ vozidla použity tak, aby jejich konstrukce, provedení, rozměry a huštění odpovídaly podmínkám provozu, zejména největší povolené hmotnosti vozidla a jeho nejvyšší konstrukční rychlosti. Motorista nalezne veškeré tyto potřebné údaje v technickém průkazu od vozidla. Pneumatiky používáme jen ty, které jsou pro daný typ automobilu určeny a to jeho výrobcem, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak. Motorista pak musí dbát, aby současně nebyly použity pneumatiky různých rozměrů a konstrukcí. Na téže nápravě musí být vždy použity pouze shodné typy. To znamená pneumatiky stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky. Výjimku tvoří situace, kdy řidič musí použít rezervu. Při nouzovém dojetí nebo na dobu nezbytně nutnou platí výjimka. Motoristova další cesta by měla ale vést do pneuservisu, kde vše uvede do pořádku.

nprap. Simona Čejková
30. března 2012

vytisknout  e-mailem