Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nadměrný odpočet DPH

Ms kraj: Pachatelé při vývozu deklarovali, že desetikorunové zboží má hodnotu tisícikoruny.  

Moravskoslezští kriminalisté vyšetřují případ, který je v našem regionu ojedinělý. Čtyři muži se obohatili (nebo pokusili obohatit; některá jednání ve fázi pokusu) o téměř 20 milionů korun na úkor státu,
tisk beseda odpocet dane zajištené 1.jpgčást zajištěných věcí
přičemž způsobená škoda může být ve finále až několikanásobně vyšší. Skupina při vývozu předraženého zboží do zahraničí neoprávněně vylákala nadměrný odpočet DPH. Bez zajímavosti není, že podle kvalifikovaného odhadu podvody obdobného typu (nejen tento případ) zvedly vývoz do jisté africké země v předchozích letech až o 50%.
 
Moravskoslezští kriminalisté činnost mužů rozkryli a sdělili jim obvinění.
 
Policisté odboru služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství prověřovali od loňského září na základě oznámení finančního úřadu podezření ze zkrácení daně, kterého se měla dopustit skupina mužů z Brněnska. Práce kriminalistů nebyla jednoduchá, museli se vypořádat s nejedním problémem. V práci neutuchali a na základě zjištěných skutečností obvinili před pár dny čtyři muže ve věku od 31 do 39 let z trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Organizátorem byl 39letý muž, přičemž všichni se navzájem znali
 
 Čeho se obvinění dopustili? Tři z nich byli jednateli čtyř soukromých společností. Od května roku 2009 si v několika případech pořídili „bezcenné zboží“. Jednalo se spodní prádlo a hadicové trubkové spony. Nákupní cena jednoho kusu například spony byla 15 korun. Muži hodnotu zboží formálním prodejem v řetězci firem účelově navýšili. Nutno dodat, že některé z firem jsou nekontaktní (jednatelem je osoba bez trvalého pobytu, cizí státní příslušník…). Spona měla náhle, po formálním prodeji, hodnotu přes 1 200 korun. Obvinění zboží poté vyvezli neexistujícím společnostem v Africe. Následně podali u finančních úřadů daňová přiznání, u kterých deklarovali nárok na odpočet DPH z důvodu vývozu zboží mimo Evropská společenství. A protože zboží bylo v mnohamilionové hodnotě, i vratka DPH se vyšplhala na miliony.
tisk beseda odpocet dph vyvezene uprav 2.jpg
 
Skupina se snažila svou trestnou činnost různě krýt. Firmy z celého transakčního řetězce byly posety na území celé republiky. Každá spadala tudíž pod jiný finanční úřad. Přestože vyváželi stejné zboží a deklarovali odpočet daně, pracovníci jednotlivých finančních úřadů neměli o rozsáhlosti trestné činnosti zpočátku ani ponětí.
 
Kriminalisté museli pro zjištění skutkového stavu oslovit mnoho zainteresovaných subjektů a důkladně prověřit vše související. Spolupracovali proto s pracovníky finančních úřadů, prověřili společnost, která zboží nakupovala a společnosti, přes které následně „prošlo“. Nevynechali samozřejmě ani subjekty vývozu v zahraničí. Kontaktovali dále Ministerstvo zahraničních věcí, které zajišťovalo získávání informací v cizině. Informace získávali také dohledáváním z veřejně dostupných informačních zdrojů. Výsledek byl, že firmy v cizině neexistují.
 
Policisté zadrželi podezřelé minulou středu. Dalo by se říci, že byli překvapeni. Kriminalisté provedli několik domovních prohlídek. Zajistili různé materiály administrativního typu, počítačovou techniku a další věci. Na základě zjištěných skutečností je obvinili z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jednomu z pachatelů hrozí trest odnětí svobody na dva až osm let, zbývající trojici trest na pět až deset let. Dva z nich jsou stíháni vazebně.
 
Práce na případu pro policisty zdaleka nekončí. Musí prověřit další informace a souvislosti. Co se týká zboží, se kterých skupina obchodovala, to je nyní v zahraničí. Peníze získané neoprávněným odpočtem DPH se rozmělnily mezi obviněnými. A jak je již v úvodu napsáno, škoda, kterou skupina státu způsobila, může být v konečném důsledku mnohonásobně vyšší.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
20. 5. 2011
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem