Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nadrozměrné jízdní soupravy

Ms kraj, D1: Překročené povolené délky a šířky souprav; padělané doklady 

Policisté z oddělení silničního dohledu krajského ředitelství řešili včera kromě jiného také tři nákladní vozidla, u kterých zjistili překročení povolené délky a šířky soupravy.

První vozidlo (s polskou registrační značkou) zastavili policisté včera dopoledne na dálnici D1 v katastru Ostravy. Muž řídil ve směru na Polsko nákladní vozidlo s návěsem a převážel náklad (železné profily). Řidič však nepředložil povolení pro zvláštní užívání pozemních komunikací. Policisté provedli nízkorychlostní kontrolní vážení a měření. Zjistili překročení povolené délky soupravy (včetně nákladu) o téměř 3 metry. Dále, policisté zjistili porušení sociálních předpisů (nevedení záznamu o době odpočinku na kartě řidiče).

Policisté zakázali řidiči další jízdu do doby přeložení nákladu a vyřízení příslušného povolení. Uložili mu na místě pokutu ve výši 15 000 korun v příkazním řízení pro spáchání přestupku podle zákona o pozemních komunikacích. Současně dopravci uložili 2 kauce v celkové výši 100 000 korun.  Policisté věc oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Ve druhém případě se jednalo o dvě jízdní soupravy (s ruskými registračními značkami), které policisté zastavili včera dopoledne také na dálnici D1 v katastru Ostravy. Řidiči předložili policistům při kontrole povolení ke zvláštnímu užívání pozemních komunikací. Ověřením v příslušných evidencích policisté zjistili, že oba doklady jsou padělané, neboť ve skutečnosti nebyly oprávněným orgánem vydány.  

Policisté dvojici řidičů uložili na místě kauce (shodně ve výši 50 000 korun), stejně tak dopravcům (shodně ve výši 50 000 korun). A jako v prvně uvedeném případu, zakázali řidiči další jízdu do doby vyřízení příslušného povolení a věc oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Obecně lze uvést, že policisté mají oprávnění uložit řidičům a provozovatelům vozidel cizí státní příslušnosti kauci v případě, že je důvodné podezření, že se bude řidič či jiný dotčený subjekt vyhýbat správnímu řízení, ve kterém se bude přestupek projednávat.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 27. února 2020

Odkazy do noveho okna

doklady1

doklady1 

Detailní náhled

nadměr1

nadměr1 

Detailní náhled

nadměr2

nadměr2 

Detailní náhled

nadměr3

nadměr3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem