Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

„Naftaři“ dopadeni při činu

PELHŘIMOVSKO: Na svědomí měli krádeže pěti tisíc litrů nafty  

Neúnavná a rychlá práce pelhřimovských policistů sklidila v těchto dnech úspěch. Od počátku letošního roku bylo na území Pelhřimovska odcizeno téměř deset tisíc litrů nafty. Jak jsme již informovali, pachatelé kradli naftu zejména z nákladních vozidel zaparkovaných v areálech firem nebo na přilehlých parkovištích u silnice. Pachatelé se pohybovali po celém území Pelhřimovska.
Nejčastěji navštěvovaná místa byla přímo v Pelhřimově, na Humpolecku, v Černovicích nebo na Pacovsku.
 
V pondělí nad ránem však skončili v rukách humpoleckých policistů dva muži z Jihlavy.
Na tísňovou linku přijali krátce po půlnoci policisté operačního střediska v Jihlavě informaci o krádeži nafty v Humpolci. Informaci ihned předali policistům na Obvodním oddělení v Humpolci.
 
Dva pachatelé odčerpali z nákladního vozidla Scania, které bylo zaparkované na parkovišti u benzinky v Humpolci, celkem tisíc litrů nafty. Po krádeži bezprostředně odjeli směrem na Havlíčkův Brod. To však již pachatele sledovali humpolečtí policisté, kteří je zadrželi hodinu po půlnoci nedaleko obce Rozkoš. 
 
"Zejména díky rychlé reakci řidiče nákladního vozidla a oznámení, které přijali policisté, ale hlavně aktivnímu a profesionálnímu přístupu hlídky policie, byli pachatelé zadrženi bezprostředně po spáchání trestného činu", uvedl vedoucí Obvodního oddělení v Humpolci npor. Mgr. Tomáš Bezděk.
 
Dva muži ve věku 32 a 28 let se k trestné činnosti přiznali. Tisíce litrů nafty, které odcizili, jednak použili v malém množství do svých nádrží, ale hlavně je prodávali. Získané peníze si rozdělili a použili pro svoji potřebu.
Na své konto si připsali nejen krádež 1.000 litrů z vozidla Scania, ale odcizili i naftu v lednu z nákladního vozidla v Obratani. Také měli na svědomí lednovou krádež nafty ze čtyř vozidel v areálu firmy v Nádražní ulici v Humpolci. Pachatelé se přiznali i k únorové krádeži celkem 1800 litrů nafty z nákladních vozidel v Počátkách a v Žirovnici. Také 600 litrů nafty z nádrží vozidel zaparkovaných ve firmě v Komorovicích patří do jejich součtu odcizené nafty. Mimo Pelhřimovsko přiznali i krádež 500 litrů nafty v lednu v Havlíčkově Brodě.
 
Svým jednáním oba muži odcizili celkem 5.280 litrů motorové nafty a způsobili tak škodu na odcizené naftě a poškozených nádržích za více než 199.000 korun.
 
Starší muž byl za majetkovou kriminalitu již stíhán. Oba muži si vyslechli obvinění ze spáchání trestného činu krádež a poškození cizí věci. Za jejich trestnou činnost jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Nyní jsou stíháni na svobodě.
 
Od počátku letošního roku bylo na Pelhřimovsku odcizeno téměř 10.000 litrů nafty. Pelhřimovským kriminalistům ve spolupráci s policisty obvodních oddělení se podařilo objasnit a zjistit pachatele krádeží u téměř 6.000 litrů nafty.  


por. Bc. Hana Kotková, komisař
13. března 2012
     

vytisknout  e-mailem