Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nákup a distribuce léčiv

Ms kraj: Tisíce tablet léků určených k výrobě drogy putovaly na Moravu.  

Moravskoslezští kriminalisté vyšetřují případ nákupu a dovozu farmaceutických výrobků určených k výrobě pervitinu ze zahraničí. V regionu se jedná z hlediska množství dovezených léků v tak krátké době o ojedinělý případ. Usnesení o zahájení trestního stíhání (obvinění) si již převzali dva muži, z toho jeden cizinec.
 
Policisté před časem zaznamenali informaci, že někdo ve velkém dováží z polského příhraničí farmaceutika, ze kterých se v republice následně vyrábí pervitin. Kriminalisté začali okamžitě s rozsáhlým prověřováním s cílem zjistit, zda se informace zakládá na pravdě. Díky intenzivní práci zadokumentovali ve velmi krátké době maximum informací, které opravňovaly zadržet a obvinit dvojici podezřelých. Čeho se muži dopustili?
drogy info 30_7_2010.jpg
 
Jedenatřicetiletý ostravák, mimochodem uživatel pervitinu, se zřejmě rozhodl vydělat si způsobem ne zrovna legálním. Vzhledem k aktuální situaci v naší republice začal jezdit do příhraničních lékáren s úmyslem kupovat a dovážet léčiva určená k výrobě pervitinu. V jedné z lékáren se seznámil s ještě ani ne třicetiletým farmaceutickým technikem. Slovo dalo slovo a cesta k penězům se zdála být jasná. Obchod měl probíhat tak, že muž se ve sjednaný den objevil u svého komplice v příhraničí. Cizinec mu domluvil v různých lékárnách na území Polské republiky nákup velkého množství farmaceutického výrobku, popřípadě léky sám nakoupil a předal ostravákovi. Ten je pak s vědomím, že budou užity k výrobě drogy, prodával v české republice různým odběratelům ze severní Moravy. Zprvu si za dodané zboží „účtoval“ část ve formě drogy, později již zejména peníze. Za dobu zhruba měsíce (od poloviny května) nakoupil, dovezl a prodal nejméně 38 000 tablet způsobilých k výrobě více než 1 500 gramů pervitinu. Dvojice se o zisk z prodaných několika tisícovek balení léků rovnocenně rozdělila. Za každou krabičku inkasoval každý z nich přibližně po deseti korunách …
 
Jeho polský komplic navíc obstarával léčivo nejen pro něj, ale také pro jiné odběratele nejen ze severní, ale také z jižní Moravy, kteří se vzájemně neznali, a sám jim také dovážel prekurzory do naší republiky. Za uvedené období měl v několika dalších případech prodat či zprostředkovat prodej celkem 5 600 balení léčiv za finanční částku téměř 420 000 korun. Z takového množství léčiva bylo možno vyrobit více než 2 700 gramů drogy (zhruba13 500 dávek). 
           
Policisté ve spolupráci s kolegy z Celní protidrogové jednotky Ostrava zadrželi ostraváka minulý měsíc na Karvinsku ve chvíli, kdy měl naložené vozidlo stovkami balení farmaceutik. Tisíce zajištěných tablet již nedorazily k určeným výrobcům pervitinu. Ve vozidle pak byly nalezeny a zajištěny různé další věci, mimo jiného bílá krystalická látka, která po provedení orientační detekce na přítomnost metamfetaminu reagovala pozitivně.
drogy info 30_7_2010.jpg
           
Soud rozhodl o vzetí obou obviněných do vazby. Pro úplnost, kriminalisté obvinili oba muže ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy (§ 283 odst. 1, 3 písm. c) trestního zákoníku)). Zákon zde stanoví trest odnětí svobody v rozmezí 5 -12 let. Ani jeden nebyl v minulosti pro obdobnou trestnou činnost odsouzen.
 
 Kriminalisté v souvislosti s tímto případem prověřovali samozřejmě také „činnost“ odběratelů léků. Ostravák zásoboval dovezenými prekurzory mimo jiné i skupinu výrobců a distributorů metamfetaminu, kterou v minulých dnech postupně zadrželi opavští kriminalisté. Veškeré informace k zadržení jsou uvedeny v další části textu ve článku kolegyně por. Bc. Dagmar Schindlerové pod názvem „Objasnění případu výroby a distribuce omamných a psychotropních látek“.
                                                                                                                                                                                                         
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
30. 7. 2010
                                      
 
 -------------
Objasnění případu výroby a distribuce omamných a psychotropních látek
                                                                              
TOXI Tým Opava, složený z pěti policistů Služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen SKPV) Územního odboru PČR Opava, objasnil v těchto dnech případ nelegální výroby a distribuce pervitinu. Na základě vlastních poznatků a zjištěných skutečností pracoval na tomto případu již od měsíce února tohoto roku. Jedná se o závažnou trestnou činnost, do které je zapojeno více pachatelů z řad výrobců, distributorů až po mnoho uživatelů drog. Taková trestná činnost bývá páchána skrytě a na různých místech, často na území několika okresů. Kriminalisté proto pracují na případech výroby a distribuce drog v delším časovém období.
 
Samotná realizace případu začala začátkem měsíce července, kdy byla provedena první z řady domovních prohlídek a došlo také k zadržení prvních podezřelých mužů. Kriminalisté zadrželi celkem pět mužů ve věku od 20ti do 30ti let, kteří pochází z Opavska a Ostravy. Všichni byli postupně umístěni do policejních cel a na základě návrhu státního zástupce pak soudce Okresního soudu v Opavě shledal vazební důvody a rozhodl o vzetí všech zadržených mužů do vazby. Tito muži se různým způsobem podíleli na nelegální výrobě pervitinu. Při jejich zadržení spolupracovali opavští kriminalisté také s policisty Odboru obecné kriminality SKPV Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje (dále jen OOK KŘ MSk) a se specialistou OKTE KŘ MSk. U zadržení dvou podezřelých z pětice mužů zasahovali také členové Zásahové Jednotky PČR z Frýdku – Místku.
 
Komisař SKPV Opava obvinil dva z pětice mužů ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Tito muži drogu opakovaně vyráběli na vlastním laboratorním zařízení a poté ji dále distribuovali, přičemž jednoho z nich kriminalisté zadrželi přímo při výrobě drogy.
 
Další tři pachatelé byli obviněni ze spáchání pomoci ke zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými psychotropními látkami a s jedy. K páchání trestné činnosti měli napomáhat například tím, že poskytovali výrobcům drog bytové či nebytové prostory. Je třeba zmínit, že jeden z této trojice obviněných mužů je profesionální voják - příslušník Armády České republiky. Od jara letošního roku do července opakovaně a po předchozí domluvě obstarával v Polsku volně prodejný lék SUDAFED, který poté předával jednomu z výrobců, který pak drogu z tohoto léku skutečně vyráběl. Za tuto službu pak měl získávat peníze nebo také část vyrobeného pervitinu pro sebe. O zahájení trestního stíhání vojáka policisté informovali příslušný vojenský útvar.
 
Opavští kriminalisté při realizaci tohoto případu nelegální výroby drog zajistili dvě varny pervitinu při celkem čtyřech domovních prohlídkách prováděných v Ostravě a Opavě. Z léčiv volně prodejných v Polsku vyráběli dva z pachatelů pervitin, který poté prodávali nejenom po celém Moravskoslezském kraji. Množství účinné látky – metamfetaminu – je předmětem odborných expertíz a dalších vyšetřovacích úkonů v trestním řízení, stejně jako celkové množství pervitinu poskytnutého dalším uživatelům. V současné době opavští kriminalisté dokumentují výrobu a prodej 1200 g pervitinu, jehož hodnota na černém trhu je nejméně 1.200.000,- Kč. Všem obviněným mužům hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.
 
Pervitin obsahuje účinnou látku metamfetamin, který je uveden v příloze č. 5 zák. č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, jako psychotropní látka zařazená do seznamu II podle Úmluvy o psychotropních látkách.
 
 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 
 
                                              
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem