Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nákup vstupenek „z druhé ruky“ je risk

V souvislosti s letním obdobím a konáním většího množství koncertů a hudebních festivalů, jako každý rok zaznamenáváme případy podvodného prodeje vstupenek. 

V této souvislosti bychom rádi upozornili zájemce o koupi online vstupenek „ z druhé ruky“, že jsou tyto nákupy vysoce rizikové. Policisté i v letošním roce přijímají oznámení související s nákupem vstupenek nejen na zahraniční interprety, jejichž cena se pohybuje v řádech několika tisíc korun, ale i vstupenky na domácí hudební scénu, kde částka nepřesáhne několik stovek korun.

Nejčastějším oznámením ze strany poškozených bývá prodání jedné vstupenky několika lidem současně. Zájemce o vstupenku si na poslední chvíli vyhledá inzeráty na nabízené vstupenky na sociálních sítích nebo na nějaké internetové bazarové stránce. Na základě inzerátu kontaktuje prodejce, kterému zašle na účet požadované peníze. Prodávající mu obratem přepošle vstupenku s QR kódem nebo čárovým kódem, která bohužel při naskenování u vstupu na koncert, nefunguje. Při reklamaci vstupenky se ukáže, že daný vstupní kód již použil někdo jiný a podvodník tedy jednu vstupenku prodal několika lidem a na koncert se dostal pouze ten, který dorazil k turniketu jako první. 

Dalším často oznamovaným scénářem je nákup falešné vstupenky. Samotný proces nákupu je prakticky stejný jako v prvním případě. Zaslaná vstupenka, která má vlastní QR kód nebo čárový kód však při použití nefunguje. Důvodem je, že vstupenka je falešná.

Další, oznamovaným scénářem je opět nabízení vstupenek prostřednictvím sociálních sítí nebo internetových bazarových stránek. Kupující odešle prodávajícímu požadované peníze na účet a v ten okamžik začne kolečko výmluv, údajných komplikací a protahování sodeslání vstupenek. Nakonec vše končí zrušením profilu nebo zablokováním kupujícího.

Policisté doporučují všem zájemcům o návštěvu jakékoliv kulturní či sportovní akce, ať využijí nákup vstupenek od oficiálních prodejců, je to jediná a nejspolehlivější varianta!!!

"Prodejci" se tímto protiprávním jednáním v drtivé většině dopouští přestupku, nicméně v případě škody nad deset tisíc korun se jedná o trestný čin podvod, za což mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

kpt. Eva Kropáčová
11.7.2023

vytisknout  e-mailem