Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Nakupoval mobily na splátky

KARLOVARSKO – Ty však nehradil. 

Karlovarští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání 20letého muže z Loun, kterého obvinili ze spáchání přečinů Podvod a Úvěrový podvod.

Takového jednání se dopustil nejméně ve třech případech. Nejprve v prosinci roku 2017, kdy v Karlových Varech v prodejně telefonní společnosti v úmyslu získat majetkový prospěch, měl se společností uzavřít smlouvu na odběr mobilního telefonu. Ten si ihned z prodejny odnesl a s ním i dvě předplacené SIM karty za zvýhodněnou cenu. Jako zálohu v prodejně uhradil 2 tisíce korun. Domluvené splátky a platby však následně nehradil a společnosti tak způsobil škodu přes 20 tisíc korun.

O měsíc později měl přijít do obchodního domu v Karlových Varech, konkrétně do prodejny s elektronikou, kde si podal žádost o poskytnutí úvěru na nákup mobilního telefonu. Do žádosti však uvedl nepravdivé údaje o svém zaměstnání, přestože nikde zaměstnán v tuto dobu nebyl a pobíral pouze sociální dávky. Na základě toho mu byl úvěr schválen a on si z prodejny odnesl telefon v hodnotě přes 6 tisíc korun. Ani v tomto případě splátky nesplácel.

V ten samý den a ve stejném obchodním domě, tentokrát v prodejně telefonní společnosti, uzavřel další smlouvu, jejímž předmětem byl opět mobilní telefon, tentokrát v hodnotě přes 18 tisíc korun. K tomu si měl zřídit zvýhodněný tarif a na prodejně uhradit jako první platbu částku necelých 300 korun. Ani v tomto případě domluvené splátky a platby nehradil.

Celkem tak způsobil společnostem škodu kolem 45 tisíc korun. V případě prokázání viny mu tak může hrozit až dvouletý pobyt ve vězení.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
18. 1. 2019

vytisknout  e-mailem