Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nakupujme s rozmyslem

Strakonice – Nenechme se unést nízkou cenou.  

Nákup pořízený na ulici za výhodnou cenu se rozhodně nevyplácí. Policisté ve Strakonicích zaznamenali během listopadu případy, kdy osoby cizí státní příslušnosti nabízely k prodeji makety mobilních telefonů.
 
Začátkem listopadu řešili strakoničtí policisté oznámený případ, kdy osoby pohybující se po městě nabízely lidem mobilní telefony za výhodné ceny od 2 000 korun do 6 000 korun. Jednalo se však o padělek, který prodejce nabízel před jednou z restaurací ve Strakonicích. Vydával jej za mobilní telefon s dotykovým displejem s označením loga Apple a s nápisem IPHONE 4S, s akumulátorem a dalším příslušenstvím včetně USB kabelu, nabíječky a sluchátky za částku 6 000 korun. V tomto případě se podařilo včas podvodníky odhalit a údajný mobilní telefon zajistit k odbornému zkoumání. Pouliční prodejci jsou podezřelí z přečinů podvodu a porušování práv k ochranné známce.
 
Policisté na základě svých zkušeností radí občanům, aby byli obezřetní, nevěřili výhodným nabídkám a zboží na ulici nekupovali. Je velmi obtížné peníze získat zpět, pachatele dohledat a prokázat jim úmysl podvodného jednání. Rozhodně se nenechat unést lákavou nabídkou, kdy nabízené zboží je za cenu poloviční i nižší než v obchodě. V takovém případě se může jednat právě o podvod, kdy zakoupené zboží bude nefunkční nebo se bude jednat o maketu. Riziko okradení se zvláště před Vánoci zvyšuje. Podvodníci využívají všechny možné taktiky ke svému obohacení. Riskovat se rozhodně nevyplácí a opatrní bychom měli být i při nákupech prostřednictvím internetového portálu. Dobré je vyhledat si časový úsek, po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu.  Zároveň je vhodné při nákupu neposílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí zásilky. Ale ani to není dnes jistota, že uvnitř balíku naleznete požadovanou věc.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
27. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem