Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nákupy věcí na internetu a podvody

KLATOVY - Buďte opatrní při nákupu zemědělské techniky a traktorů z ciziny. Doporučení případným zájemcům. 

     Poškození občané oznamují na policii různé podvody. V posledních letech  je mnoho podvedených občanů při nákupu zboží a věcí prostřednictvím internetových obchodů.
      Občané objednávají a nakupují zboží pohodlně z domova, ale taková forma pořizování věcí přináší i svoje rizika. Někdy objednané zboží není kvalitní a na policii přijímáme oznámení i podvodných nabídkách, kdy objednavatel zaplatí požadovanou částku na uvedený účet, ale zboží neobdrží.
 
     V posledních měsících policisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili v několika případech úkony trestního řízení ve věci podezření z přečinu podvod, kdy se jednalo o nákupy traktorů z ciziny, prostřednictvím nabídek použitého zboží na internetových portálech.
     V měsíci květnu letošního roku si zájemce z Klatovska objednal traktor zn. Zetor 7340 a po komunikaci s prodejcem z ciziny, prostřednictvím e-mail bylo domluveno, že k uhrazení traktoru dojde prostřednictvím zprostředkovatelské firmy, která měla zajistit i přepravu traktoru. Bezhotovostním převodem muž uhradil částku 151 458 Kč včetně poplatků ve výši 3 432 Kč.
      Poškozený z Jihlavska, také v měsíci květnu stejným způsobem objednal traktor zn. Zetor 7341 a převedl ze svého účtu finanční částku.
Stejně tak postupovali v měsíci červnu dva muži ze Vsetínska a z Bruntálska, kteří si objednali traktor zn. Zetor 4340 a provedli též bezhotovostní platební styk.
Poškození do současné doby traktory neobdrželi.
V uvedených případech se vždy jednalo o stejnou anglickou přepravní firmu i shodný bankovní účet. V současné době policie provádí další šetření.
 
     Chceme upozornit případné zájemce o koupi vozidel i zemědělských strojů, aby byli při výběru prozíraví! Objasňování této trestné činnosti je velmi složité. Občané mnohdy podvodníkům přímo „nahrávají“, protože se chovají důvěřivě a lehkovážně.
 
Doporučení:
  • Především si prověřte obchod a recenze uživatelů a neuhrazujte platbu předem – zjišťováno zneužívání podezřelých e-shopů.
  • Každý obchodník na internetových stránkách musí poskytovat své identifikační údaje i nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.
  • Doporučujeme nechat si zaslat zboží na dobírku a před úhradou zásilku zkontrolovat.
  • Při nákupech na internetu si dávejte si pozor i na padělané výrobky např. oblečení různých chráněných značek, kosmetiku, parfémy, mobilní telefony, fotoaparáty, hodinky a šperky.
  • Slevové portály – před bezhotovostní platbou si ověřte dostupnost a nabízené služby.
  • Na internetu lze nalézt i katalog certifikovaných obchodů – označené jako důvěryhodné.
  • Pokud je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.
  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
  • Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – buďte obezřetní!!!
 

nprap. Ladmanová Dana

15.8.2013

vytisknout  e-mailem