Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Naletěl na rychlý zisk

PŘEROVSKO - Podvodník sliboval vysoký zisk z investice do kryptoměny. 

Třicetiletý muž z Přerovska uvěřil slibům rychlého a velkého zisku investováním do kryptoměny a nakonec přišel o 146 tisíc korun.

Muž uvedl, že na konci května zareagoval na lákavou reklamu na Instagramu, nabízející rychlý zisk. Záhy jej kontaktoval muž, coby odborník na akciové trhy, který mu vysvětlil výhody a průběh investování do kryptoměny. Mimo jiné zmínil, že minimální investovaná částku musí být 1 300 korun a zaručený zisk z této investice bude 38 tisíc korun. Zároveň jej upozornil, že ze zisku si nechává 25% provizi. Dodal, že investuje do bezrizikových trhů. Muž se rozhodl investovat 2 tisíce korun a do telefonu si proto stáhl krypto peněženku, zaregistroval se a zadal první investici. Na žádost pak poslal kopii investované částky a číslo účtu ve formátu IBAN. Podvodník muži sdělil, že musí poslat ještě zhruba 6 tisíc korun na poplatky platformy. Zároveň jej informoval, že se mu vklad zúročil na 61 tisíc korun. V případě, že pošle dalších zhruba 8 tisíc korun, bude mít další zisk 357 tisíc korun. Takto jej podvodník lákal na další a další investice s nereálným ziskem. Muž nakonec přišel o 146 tisíc korun, které investoval s vidinou rychlého a vysokého zisku. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Pravidelně informujeme o podobných podvodech, abychom varovali další možné oběti. Podvodníci působí velmi přesvědčivě, mluví odborně, orientují se v problematice a dokáží člověka snadno zmanipulovat. Nenechte se nalákat na vidinu rychlého zisku, můžete snadno narazit. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

por. Mgr. Libor Hejtman
19. června 2024

vytisknout  e-mailem