Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Naletěla podvodníkovi

KLADENSKO – Údajný zaměstnanec banky kontaktoval ženu ohledně autorizace plateb. 

Policisté Obvodního oddělení Kladno – město prošetřují podvod, kterého se dopustil zatím nezjištěný pachatel 3. února letošního roku.

Podvodník kontaktoval telefonicky třiatřicetiletou oznamovatelku z Kladna s tím, že je zaměstnanec bezpečnostní agentury bankovního domu, u kterého má žena účet a že na jejím účtu dochází k podezřelým transakcím. Nabídl jejich zastavení přes mobilní telefon tzv. zrcadlením. Na jejím mobilní přístroj jí byly zaslány kódy, které následně nadiktovala neznámému muži. Poté zjistila, že jí z bankovního účtu bylo odečteno celkem 16.327,9 Kč.

Skutek je prošetřován jako trestný čin podvodu a jelikož se pachatel dopustil zločinu v době vyhlášeného nouzového stavu vládou ČR v souvislosti s prokázáním výskytu vysoce nakažlivého koronaviru SARS-CoV-2 způsobující nemoc COVID-19, hrozí mu trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

NEDÁVEJTE ŠANCI PODVODNÍKŮM

Na důvěrná data se Vás nikdy aktivně neptají pracovníci banky telefonicky nebo e-mailem. To znamená, že banka sama neoslovuje klienty telefonicky či prostřednictvím elektronické nebo jiné pošty a nevyzývá klienty k tomu, aby jí poskytli důvěrná data.

Identifikační prvky po Vás vyžadují pouze tehdy, pokud si ověřují, že jste oprávněni provést určitý obchod (například při přihlášení do systému telefonního bankovnictví vyžadují PIN a náhodně generované znaky z hesla; podobně může banka například požádat o další autorizaci platby kartou. Vždy se však jedná o případy, kdy aktivně provádíte transakci).

To je základní pravidlo bezpečné komunikace, které Vám pomůže rozpoznat, že se někdo může pokusit vylákat z Vás důležité osobní informace a získat tak přístup k Vašemu účtu.

Podvodné e-maily a internetové stránky dokáží působit skutečně velmi věrohodně, ale jedná se o tzv. phishing – tedy pokus „vylovit“ důvěrná data a poté je zneužít.

Chceme Vás upozornit také na jiný typ podvodných transakcí, které mohou směřovat ke zneužití Vašeho účtu pro legalizaci výnosů z trestné činnosti (tzv. praní špinavých peněz), což je problematika, které je věnována velká pozornost. Někteří podvodníci se mohou pokusit přesvědčit Vás, pod záminkou snadného zisku, abyste poskytli svůj účet právě k těmto účelům, aniž byste byli o těchto zločinných záměrech informováni.

Jedinou možností, jak se takového rizika vyvarovat, je neodpovídat na e-maily, které vám slibují procento ze zisku, pokud přijmete peníze na svůj účet, poté je v hotovosti vyzvednete a rovněž v hotovosti odešlete na určenou adresu. V případě, že se do takové aktivity zapojíte, vystavujete se riziku trestního stíhání a pochopitelně i možného zneužití Vašich údajů. Na co je třeba dát si pozor?

• Na emaily či telefonáty, ve kterých se od Vás údajný zaměstnanec banky snaží získat data jako je PIN, heslo, certifikát a jeho uložení a podobně. Může při tom uvádět velmi vážné důvody, jako je stoplistace platební karty, zablokování účtu, nesrovnalosti v interní dokumentaci, připsání značného finančního obnosu a podobně. Takto se banka ale nikdy nechová a každý takový požadavek je vždy podezřelý! V některých případech je sice možné, že Vám zavolá Váš bankovní poradce a bude se dotazovat na důvod konkrétní transakce na Vašem účtu, ale nikdy po Vás nebude požadovat sdělení PIN, hesla, certifikátu a podobně.

• Objeví-li se ve Vaší elektronické poště e-mail, který na základě předchozí informace identifikujete jako podezřelý, nikdy na něj neodpovídejte. Podvodné emaily mohou obsahovat odkaz na podvrženou internetovou stránku, kde po Vás může být požadován PIN, certifikát a Vaše osobní údaje.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
8. března 2021

vytisknout  e-mailem