Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nález další nevybuchlé munice z II. světové války

Tábor - Veselí nad Lužnicí - Policisté likvidovali granát a minu. (Hlasová schránka 974 238 116)  

V krátké době za sebou řešili policisté na Táborsku již třetí nález nevybuchlé munice, která pochází z období II. světové války. Po nálezu dvou ručních granátů a letecké pumy při pyrotechnickém průzkumu výstavby dálnice v úseku mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí byl v odpoledních hodinách včerejšího dne v jednom z lesních prostorů na Veselsku náhodně nalezen ruční protitankový granát a dělostřelecká mina ráže 82 mm. Místo nálezu policisté okamžitě zajistili a k odborné likvidaci munice byl přivolán policejní pyrotechnik.
Tato událost opětovně poukazuje na skutečnost, že nevybuchlá munice z II. světové války je stále reálnou hrozbou. Policisté tímto upozorňují každého, kdo by jakoukoliv munici, a to v jakémkoliv stavu, našel, aby s ní v žádném případě nemanipuloval a nález okamžitě oznámil na linku č. 158.
V souvislosti s tímto policisté upozorňují všechny „dobrodruhy“, kteří by cíleně za použití detekční techniky vyráželi do vytipovaných oblastí pátrat po nevybuchlé munici, aniž by k této činnosti měli patřičná oprávnění, to znamená zbrojní průkaz skupiny „F“, opravňující držitele k provádění pyrotechnického průzkumu, že se tím dopouští protizákonného jednání, konkrétně přestupku na úseku zbraní a střeliva, za který lze uložit pokutu až do výše 30 000 korun.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
2. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem